Алекс Петков пред Nostrabet: Арда е водещ клуб и е отборът на сърцето ми

OFFNews 04 януари 2024 в 11:10 957 0

Петков
Алекс Петков

Бившият защитник на Арда Алекс Петков изигра впечатляващ първи полусезон с Шльонск Вроцлав. Отборът зимува на първо място в елита на Полша, а Алекс участва във всичките 19 шампионатни срещи през есента без смяна. Силните изяви на играча му помогнаха да продължи да бъде част и от националния отбор на България, в който неизменно е канен от последните трима селекционери.
В интервю за Nostrabet.com 24-годишният футболист прави своята равносметка за първия дял от първенството и изразява мнение за тим от Кърджали.

Алекс, кое е най-важното, с което ще запомните изминалата есен?

Не мога да скрия, че съм щастлив и доволен от това, че отборът ми е на върха, въпреки че можеше да бъде и по-добре. Исках да успея да се адаптирам към новата обстановка и да се старая да оправдавам гласуваното ми доверие, и това че бях на терена през цялото време на всички шампионатни мачове, ми носи удовлетворение. От една страна направихме добър полусезон, но от друга това нищо не означава, тъй като за първо място на Нова година награда не се дава.

Освен че е първи, Шльонск има също най-много победи, най-малко загуби и втората най-добра защита в полската Екстракласа. Как го постигнахте?

Смятам, че се справяхме в дефанзивен план и много добре се защитавахме, а в предни позиции имахме силни играчи, които решаваха много мачове, в които не бяхме доминиращия отбор. Благодарение на това, че бяхме сигурни и стабилни в защита и използвахме шансовете си в атака, във въпросните мачове взехме ценни точки, които ни позволиха да останем начело в класирането.

Какво изисква от вас треньорът?

Най-вече да работим здраво в тренировките и мачовете, да сме амбицирани и пределно мотивирани на терена, и да се стремим да поддържаме постоянство в играта и резултатите.

Бяха ли ви поставени конкретни цели преди сезона?

Ако трябва да бъда честен, не сме говорили за цели, след като в последните две години Шльонск се е борил да оцелее в елита, като дори в едно от първенствата е завършил само на една точка от изпадащите. Представянето ни през първия полусезон обаче ни задължава да преследваме най-високи цели напролет. Затова е необходимо да надградим през зимата и да задържим нивото си.

Кои ще са ви основни конкуренти за челните места и евровизите?

Това са Ягелония, Лех Познан, Ракув и Легия Варшава. Те са доста силни отбори и играят много добър футбол. Шльонск за последно е участвал в Лига Европа преди 4 години и ще е прекрасно, ако се завърне в европейските турнири.

Как се издържа Шльонск и с каква база разполага?

Клубът е общински, но има и различни спонсори, а що се отнася да инфраструктурата, тя е на топ ниво. Базата е на стария стадион, преди отборът да се премести на новия, който бе построен за Европейското през 2012 година. Тя разполага с всичко необходимо - помощни игрища, фитнес и възстановителен център и други екстри.

Колко фенове идват на домакинските ви мачове?

Средно по 23 хиляди, но в много срещи капацитетът на съоръжението от 40 хиляди души бе запълнен.

Колко са другите чужденци в тима?

Имаме още осем, като и те са европейци. Сред тях са национал на Словакия и бивш младежки турски национал.

При какви условия бихте останали в клуба и за следващия сезон?

Моят договор е за една плюс една година, като при 21 изиграни мача в първия сезон се подновява автоматично за втория. Трябват ми още два, за да се изпълни условието и ако зависи от мен, бих продължил в този отбор, тъй като се чувствам добре в Полша. Едно, че се приспособих към стила на игра и ми харесва футболът, който играе Шльонск, и отделно, че градът е хубав. Във Вроцлав има много забележителности и паркове, в които се разхождаме и релаксираме със съпругата ми и двете ни деца.

Ако сравните футбола в Полша с този в България, какво бихте казали?

Основната разлика е, че в Полша динамиката и интензитетът са по-големи и се играе много по-бързо. В българското първенство също има качествени футболисти, но предвид условията за футбол в Полша и прекрасните и пълни с фенове стадиони, няма как динамиката да е ниска.

Следите ли изявите на Арда?

Редовно го правя, защото в Кърджали създадох много добри приятелства и запазих точни отношения с ръководството. Арда винаги ще ми е на сърцето, тъй като имах доста хубави моменти с тима.

Къде виждате Арда напролет – в шестицата или на седмо място, което дава право на участие в бараж за Европа?

Арда разполага с добър отбор и добър треньор, и може да постигне целите, които преследва и да завърши подобаващо втория полусезон. За мен обаче е по-важно, че Арда се утвърди като водещ клуб в България. Клуб, в който играят едни от най-добрите българи и качествени чужденци. Клуб, в който има изградена структура и се работи правилно, и в който са създадени всички най-добри условия за правене на футбол.

Вие сте национал на България и при новия селекционер Илиан Илиев. Как оценявате първите два мача под негово ръководство и в каква посока ще поеме държавният ни тим?

Двете равенства със Сърбия и Унгария са добри резултати, но ако бяхме малко по-нахални, тези мачове можехме и да ги спечелим. Неприятно е, че допуснахме голове накрая и четири гола от статични положения, но това е нещо, което със сигурност ще се коригира. Като цяло съм оптимист и мисля, че предстоят по-добри дни за националния. Важно ще бъде да се представим добре в контролите през март и Лигата на нациите през лятото, за да натрупаме още повече увереност и самочувствие преди старта на квалификациите за Световното през септември.

Вашият новогодишен гост?

Пожелавам си здраве, за мен, за семейството ми и за любимите хора, както и за всички българи. А специално феновете на Арда и националния тим през тази година да преживеят повечко положителни емоции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!