Джорджа Мелони ще води листа за евроизборите

OFFNews 29 април 2024 в 09:42 801 1

Снимка БТА/АП

Италианският министър-председател Джорджия Мелони обяви в неделя, че ще се кандидатира като водещ кандидат на управляващата партия "Италиански братя" на европейските избори през юни, предаде Ройтерс.

"Реших да изляза на терена, за да водя листите на "Италиански братя" във всички избирателни райони. Искаме да направим в Европа това, което направихме в Италия, (...) да създадем мнозинство, което да обедини десноцентристките сили и да изпрати левицата в опозиция дори в ЕС. Това е трудно начинание, но е възможно и трябва да се опитаме", заяви Мелони на партийно събитие в Пескара, Италия.

Ако бъде избрана, тя няма да заеме депутатско място. Гласуването за Европейския парламент от 6 до 9 юни е ключов тест за силата на нейната 18-месечна дясна коалиция, отбелязва Ройтерс.

Докато беше в опозиция, Мелони призова Италия да напусне Еврозоната, а избирането ѝ през 2022 г. предизвика безпокойство в някои европейски столици. Въпреки това тя следва като цяло проевропейска, последователна линия на поста си, особено по външнополитически въпроси като Украйна и Близкия изток.

Според последните проучвания нейната партия е най-популярната в Италия с 27% подкрепа, изпреварвайки опозиционната Демократическа партия (ДП), която е с около 20%, и лявото Движение "Пет звезди" - 16%.

Мелони ще бъде първа в листата на "Италиански братя" във всичките пет избирателни района в страната за европейските избори, но обеща, че няма да използва "нито една минута" от времето си на министър-председател, за да води кампания.

Лидерката на ДП Ели Шлайн обяви миналата седмица, че също ще се кандидатира, като това направи и вицепремиерът и министър на външните работи Антонио Таяни, ръководител на центристката партия "Напред, Италия!", която е в управляващата коалиция.

Ако те бъдат избрани, се очаква Мелони, Шлайн и Таяни да се откажат от местата си на евродепутати, освобождавайки ги за кандидатите, заели вторите места в листите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews