Евродепутати искат санкции за 6 хиляди руснаци от списъка Навални. Радан Кънев и Андрей Ковачев сред тях

Красимир Крумов 23 август 2022 в 08:39 4788 5

Страните-членки не могат да постигнат съгласие за пълна забрана за влизането на руснаци в Европа

Снимка БТА / АР

Страните-членки не могат да постигнат съгласие за пълна забрана за влизането на руснаци в Европа

48 евродепутати искат през следващата седмица Съветът по външни работи, освен обсъждането на обща забрана за издаване на визи, да наложи санкции на всичките 6000 хиляди руснаци от „Списъка на Навални“. Това обяви в Туитър белгиецът Ги Ферхофщад, който е и ръководител на групата на АЛДЕ в Европарламента. Сред подписалите искането до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел са и българските евродепутати Радан Кънев (ДБ/ЕНП) и Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).

Трябва да счупим гръбнака на режима: на пропагандистите на Путин и планиращите войната, финансистите и посредниците… на всички, пише Ферховщад.

„Списъкът на Навални“ е оповестена през април 2022 година от съратниците на руския опозиционер „колекция от лица“, които Фондацията за борба с корупцията смята за "корумпирани служители и подпалвачи на война". Имената в списъка са разделени на няколко категории, включително "пропагандисти", "висши федерални служители", "знаменитости и блогъри" и "военен персонал и проруски окупационни администрации".

„Необходимо е най-малкото да се разшири сегашният списък на руските граждани, на които е забранено да влизат в Европейския съюз и чието имущество е замразено, така че списъкът да включва 6000 души, идентифицирани от фондация "Навални" като корумпирани, което отдавна е постулат на руската демократична опозиция“, твърдят евродепутатите в писмото си до Борел.

Според 48-те членове на Европарламента забраната за влизане и замразяването на активи трябва да продължи до края на руската агресия. Според тях Съветът по външни работи трябва да се заеме с тази инициатива на следващото си заседание.

През последните седмици продължават коментарите след инициативата на балтийските държави и Финландия, които искат забрана за влизане на руснаци в Европа. Инициативата се подкрепя и от Полша и Дания, наред с други, а Естония, без да изчака решението на институциите на ЕС, сама наложи забрана за гражданите на Руската федерация.

Финландските власти посочват, че след премахването на COVID ограниченията, когато финландско-руската граница беше отворена, много руснаци третират тази страна като „транзитна точка“ за пътуване до други страни от Европейския съюз, например за туризъм. "Не е честно, че в същото време, когато Русия води агресивна, брутална война в Европа, руснаците могат да живеят нормален живот, да пътуват из Европа, да бъдат туристи. Не е честно" - подчерта министър-председателят Санна Марин, цитирана от публичната телевизия Yle. Има и страни от ЕС, които са против забраната за визи за руснаци. Германският канцлер Олаф Шолц ще бъде против подобно решение и, както самият той твърди, трябва да се помни за бежанците. Гърция и Кипър, където всяка година почиват много руски туристи, също са против новите санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

23.08 2022 в 11:29

Кипър от години перат пари на руски олигарси, не са опрели до туристите. И си искат келепира.

2550

2

alfakentavur

23.08 2022 в 10:51

Радан Кънев и Андрей Ковачев са сред 6000 руснаци от списъка на Навални? Не мога да повярвам!

-60

1

офф бее

23.08 2022 в 09:28

Бан на цялата им кална кочина!