Израел атакува обекти на Хамас в Газа

OFFNews 16 юни 2021 в 09:54 974 0

Снимка Getty Images

Част от разрушенията в Газа при боевете през май

Израелски самолети удариха обекти на Хамас в Газа в сряда, след като запалителни балони бяха изстреляни от палестинската територия в първата подобна атака след края на 11-дневните трансгранични боеве миналия месец.

През нощта въздушните удари спряха и няма съобщения за жертви от двете страни.

Нападението, което е първо изпитание за новото правителство на Израел, последва след шествие във вторник на еврейски националисти в Източен Йерусалим, които привлече заплахи от страна на Хамас, управляващата войнствена група в Газа.

Израелските военни заявиха, че нейните самолети са атакували въоръжените сили на Хамас в град Газа и южния град Хан Юнис и са били "готови за всички сценарии, включително подновяване на боевете в лицето на продължаващи терористични актове, идващи от Газа".

Военните обявиха, че ударите са в отговор на изстрелването на балони, натоварени със запалителни материали, които според израелската пожарна са причинили 20 пожара в открити полета в общини близо до границата с Газа.

Говорител на Хамас, потвърждаващ израелските атаки, заяви, че палестинците ще продължат да преследват своята "смела съпротива и да защитават своите права и свещени места" в Йерусалим.

Часове по-рано хиляди евреи, развяващи знамена, се събраха около Дамаската порта в Стария град на Йерусалим, преди да се отправят към свещената Западна стена на юдаизма, предизвиквайки гняв и осъждане от страна на палестинците. 

Израел, който окупира Източен Йерусалим във войната през 1967 г. и по-късно го анексира в ход, който не е спечелил международно признание, разглежда целия град като своя столица. Палестинците искат Източен Йерусалим да бъде столица на бъдеща държава, която да включва Западния бряг и Газа.

Преди шествието във вторник Израел засили разгръщането на противоракетната си система "Железен купол" в очакване на възможни ракетни атаки от Газа.

Но когато участниците в марша започнаха да се разпръскват след падането на нощта в Йерусалим, от палестинските територии нямаше и следа от ракетен обстрел.

Първоначално шествието беше насрочено за 10 май като част от празненствата "Ден на Йерусалим", които празнуват завземането на Източен Йерусалим от Израел.

В последната минута този поход беше отклонен от Дамаската порта и мюсюлманския квартал в Стария град, но този ход не беше достатъчен, за да разубеди Хамас да изстреля ракети към Йерусалим, с което започна размяната на атаки миналия месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови