Израел спира да издава визи за служители на ООН след обвиненията от Гутериш

OFFNews 25 октомври 2023 в 18:11 1745 1

Антонио Гутериш

Снимка БТА/АП

Антонио Гутериш

Израел спря да издава визи на служители на ООН ден след като генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш заяви, че терористичната атака на "Хамас" на 7 октомври срещу Израел "не се е случила във вакуум" и изглежда е предизвикана от "израелска окупация", съобщи The Media Line. 

Генералният секретар разгневи Израел с думите, че атаките на "Хамас" не са станали "във вакуум".

"Палестинският народ е подложен на задушаваща окупация от 56 години", но нито това оправдава действията на "Хамас", нито "отвратителните атаки могат да оправдаят колективното наказание на палестинците", каза той. 

Външният министър на Израел Ели Коен отхвърли призивите на Гутериш за прекратяване на огъня и определи терористичната групировка "Хамас" като "новите нацисти".

След края на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, на което присъства Коен, израелският външен министър обяви в социалните медии, че няма да се среща с Гутериш.

"Няма да се срещам с генералния секретар на ООН. След 7 октомври няма място за балансиран подход. "Хамас" трябва да бъде изтрит от лицето на Земята", написа Коен в социалните медии.

След заседанието Гутериш заяви, че е "шокиран" от изопачаването на думите му. По-късно той публикува откъс от речта си на X в очевиден опит да покаже, че е критикувал както Хамас, така и Израел за кризата в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

1

Anlhiac

26.10 2023 в 08:30

Гутериш постъпва много недостойно, като дава морално оправдание и чадър на най-високо ниво на Хамас. Само той и руснаците, които ясно застанаха отново на страната на убийците и престъпниците.