Израелски TV канал: "Хамас" е заявила готовност да освободи заложници

OFFNews 19 ноември 2023 в 12:59 1573 1

молитва

Снимка БТА/АП

Ортодоксални евреи отправят молитва за успех на израелската армия и завръщането на отвлечените израелски заложници.

Ислямистката групировка "Хамас" е дала да се разбере, че по принцип е готова да освободи 87 заложници, сред които 53 жени, деца и младежи, както и 34 чужденци, това е съобщил израелския телевизионен канал N12, предаде ДПА.

В замяна на това Израел ще трябва да се ангажира с петдневно прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаването на палестински жени и непълнолетни от израелските затвори, както и затворници, задържани от съображения за сигурност.

"Хамас" настоява за доставки на повече гориво на територията на палестинския анклав. В съобщението обаче се казва, че все още не е напълно ясно дали споразумението ще бъде реализирано.

Един от проблемите за това е липсата на достатъчно контакт с ръководителя на "Хамас" в ивицата Газа Яхия ас Синуар. Той все още не е дал ясен и категоричен отговор чрез посредниците в Катар, става ясно от разпространената от телевизията информация.

Според Израел Ас Синуар се крие в подземните тунели, от началото на конфликта между израелските сили и "Хамас" на 7 октомври. Появиха се съобщения, че последно се е намирал в родното си място, Хан Юнис, в южната част на палестинския анклав.

В съобщението се казва, че комуникацията между страните се извършва чрез няколко посредника, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

1

динозавър

20.11 2023 в 00:36

Трябва да си ужасен наивник за да сключиш споразумение с професионални убийци. Хамас трябва да изчезне. Във всеки случай преговори трябва да се водят след освобождаването на всички заложници. Преговори за какво? За гарантиране живота на терористите, в случай , че се изтеглят от Израел и си намерят държава, която да ги приеме. Някой да вярва на т.н. палестинци, вкл. Те самите?