Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Маневри, но с НАТО. Армения отказа на Русия учения на своя територия, ще тренира с врага ѝ

OFFNews 07 април 2023 в 10:31 4824 3

Снимка

Армения и четири други страни, които не принадлежат към Североатлантическия пакт ще участват във военните учения на НАТО Defender 23, обяви говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. Маневрите ще се проведат от втората половина на април в 10 страни и ще съберат общо 26 хиляди военнослужещи.

Формално Армения е във военен съюз с Русия и Беларус в рамките на Организацията на договора за колективна сигурност, обединяващ бивши съветски републики под крилото на Москва. В началото на годината обаче Ереван отказа да допусне учения на „руското НАТО“ на своя територия и да участва в маневри в рамките на ОДКС.

В четвъртък Сингх обяви, че близо 9 000 американски войници и около 17 000 войници от 26 съюзнически страни ще участват във военни учения, които ще започнат на 22 април.

Маневрите са предназначени да демонстрират способността на американските войски бързо да разгръщат бойна сила и военно оборудване, за да укрепят съюзниците, да възпират онези, които застрашават мира в Европа и да защитават континента от агресия, се казва в изявление на Пентагона, публикувано в сряда.

Ученията Defender Europe имат за цел да повишат готовността на целия Алианс за колективна отбрана. Целта на маневрите не е да се реагира на някаква конкретна ситуация, а да се повиши способността за взаимодействие със съюзниците и готовността на тактическо ниво.

Както и другите тактически операции на НАТО, това са отбранителни учения и не са насочени срещу никого, посочват от пакта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1687

3

Пенчо Прикарчин

07.04 2023 в 11:14

Не Пу, а Пут.

15914

2

поп Дръвчо

07.04 2023 в 10:35

Умрем да познаем колко месеца им трябват на Армения и Азърбайджан да сключат мирен договор от само 2 страници, ако я няма съветската агентура.

345

1

Джендо Джедев

07.04 2023 в 10:34

На Пу дори пуделите му от Армения вече му се назландисват. Остана му един беларуски компир. Завалията! :D
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews