Напрегната нощ на полската граница, стотици мигранти на талази от Беларус

Литва обявява извънредно положение по границата си за месец

OFFNews 10 ноември 2021 в 11:20 2680 0

Снимка Getty Images

Тази нощ е имало множество опити на мигранти да преминат полската граница с Беларус. Всички, проникнали във вторник вечерта на територията на Полша, са задържани, съобщи днес министърът на отбраната на Полша Мариуш Блащак, цитиран от БТА. 

"Беше напрегната нощ. Имаше много опити за преминаване на полската граница, но всички нарушители са били спрени", заяви Блашчак и добави, че 15 000 войници са разположени по границата с Беларус.

Няколко групи нелегални мигранти едновременно са атакували границата в районите на Бяловежа и Кринки на различни пунктове. Според полската гранична полиция групите са били по няколко десетки души. Мигрантите са направили опит за силово проникване, придружено с разрушаване на граничните ограждения. 

По данните на граничната полиция в непосредствена близост до границата пребивават между 2000 и 4000 мигранти, които на групи периодично правят опити да я прекосят. Министърът на отбраната Блашчак не изключва възможността да бъдат пратени още войници от редовната армия за охрана на границата.

Полша и други европейски страни обвиняват Беларус, че превозва мигранти от Близкия изток, Афганистан и Африка до своя територия и ги подтиква да отидат на външните граници на съюза, като отговор на европейските санкции, наложени на Минск заради нарушаването на правата на човека.

От днес в регионите на Литва, граничещи с Беларус, влиза в сила извънредно положение за един месец, обявено с решение на парламента във връзка с влошаването на ситуацията с нелегалната миграция.

Извънредното положение засяга граничната зона и местата, където нелегални мигранти от азиатски и африкански страни са влезли в Литва през Беларус.

„Средствата за борба с незаконната миграция, с които разполага правителството, на фона на нарастващата интензивност на хибридните атаки срещу Полша, което застрашава и мира в Литва, вече не са достатъчни и въвеждането на извънредно положение е наложително“, каза председателят на литовския парламент Виктория Хмилите-Нилсен.

От началото на годината на литовско-беларуската граница са задържани над 4 000 нелегални мигранти, което е 50 пъти повече, отколкото през цялата 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови