НАТО: Кибератаките могат да задействат член 5 от Вашингтонския договор

Великобритания заплаши хакери с военни удари

OFFNews 28 юни 2017 в 12:31 10125 10

Кибератаките могат да задействат члeн 5 от Вашингтонския договор, предаде БТА. 

Става въпрос за основополагащия текст от договора, която гласи:

Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.

Вчера кибератаките бяха гореща тема и в британския парламент. Британският военен министър коментира, че страната му може да предприеме военни удари в отговор на хакерски атаки. Той бе цитиран да казва, че Обединеното кралство има готовност да действа по въздух, суша, море или в киберпространството., вкл. да проведе собствено офанзивно кибернападение. Коментарът му дойде след злоумишлена атака на компютрите в британския парламент в петък.

Последния вирус, който вече порази компютри в Европа и САЩ, е наречен Petya. Той криптира файловете и изисква откуп в биткоини, за да отключи информацията в тях.

Европейската комисия и останалите институции на ЕС засега не са засегнати от последната кибератака, съобщи говорител на комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

9

Hissarion

29.06 2017 в 11:27

Това за уиндоус съвсем не е така. Уязвимости има и за Линукс и за Мак. Уиндоус просто е най-разпространен, за това него най- го мъчат.

23293

8

Стефан

28.06 2017 в 21:05

По-леко бе, другари лордове. Ше земете да уплашите Шойгу, сигурно от ужас ше тресне пеесе грама. Пеесе пъти. И вместо да иде в брюксел да се извинява разплакан, като сбърка пътя, ше се окаже в лондон, да пита къде е оня с петте члена.
Щял да му ги завира някъде.

77927

6

El Commandante

28.06 2017 в 18:49

Георгиев е напълно прав,време е всички да минем на МакОС и да си свиркаме.
Е мен например не бе ебе ни за Петя, ни за сестра и.

Кибрито не е прав, защото птин така и така има над 80% поддръжка, тъй че и него,като мен, не го ебе особено.

Англичаните трябва да отворят речника и да видят значението на "въоръжено"...

12359

5

kibrito

28.06 2017 в 16:10

След 9 месеца ще има избори за президент в Русия. На администрацията и е нужно събитие, което да представи Путин като защитник и спасител на нацията, а това лесно може да стане, ако всички са срещу Русия и още повече ако бъдат осъществени някакви действия срещу нея. Ердоган хули и дамгосва Европейския съюз, за да има враг от който да защитава турските интереси, за да спечели референдума и след това се кротна. Подобни тактики са необходими на всеки политик, който усеща че подкрепата за изборите няма да е достатъчна - за пример от родната политика, в много по-малък мащаб от този, са стратегиите на Патриоти - ДПС, ГЕРБ - БСП. Нищо ново в политическия живот, важно е реакцията да е адекватна и премерена.

12291

4

Георгиев

28.06 2017 в 15:06

В не всяка статия е описан фактът, че уязвими са само компютри с операционна система Уиндоус. Подходящ момент да се напомни, че няма друга причина, освен навика такава остаряла и уязвима технология да продължава да се използва. Алтернативите са абсолютно използваеми.

10571

1

Hissarion

28.06 2017 в 13:02

В тоя дух скоро военен удар срещу всеки разпространител на фалшиви новини за нейно величество.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews