Патрушев обвини Украйна за атаката срещу 'Крокус' (допълнена)

Шефът на ФСБ обяви, че все още не е ясен поръчителят на нападението на залата край Москва

OFFNews 26 март 2024 в 14:16 5493 3

Парушев

Снимка БТА/АП

Николай Патрушев

Високопоставен представител на руските власти обвини Украйна, че стои зад атаката срещу концертната зала край Москва, при която миналия петък бяха убити 139 души, предаде АФП.

"Разбира се, че Украйна", заяви секретарят на руския Съвет за сигурността Николай Патрушев в отговор на въпрос на журналисти "Ислямска държава" или Украйна е организирала касапницата в Красногорск.

Патрушев е и бивш военен и бивш дългогодишен шеф на руската Федерална служба за сигурност.

Киев категорично отрича.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков бе значително по-предпазлив. Той отказа да отговори дали смята, че има връзка между украинското ръководство и атаката в петък, само посочи, че разследването продължава, предаде Ройтерс. Запитан по време на разговор с репортери, Песков заяви: "Нямам какво да добавя към вече казаното по темата".

Той изтъкна, че коментарите на руските власти за нападението се базират на "предварителна информация" и че ръководителят на Следствения комитет на Русия вчера е докладвал пред президента Владимир Путин за хода на разследването.

По-рано Путин заяви, че атаката е извършена от радикални ислямисти, но добави, че нападателите са се опитали да избягат в Украйна след нападението в зала "Крокус сити хол".

Американските власти обявиха, че разполагат с разузнавателна информация, която сочи, че афганистанският клон на "Ислямска държава" – "Хорасан", е отговорен за нападението, но руските власти не са потвърдили публично ролята на джихадистката групировка в атаката, отбелязва Ройтерс.

Осем заподозрени, родени в централноазиатските бивши съветски републики Киргизстан и Таджикистан, остават в ареста заради участието си в нападението.

Междувременно директорът на ФСБ Александър Бортников заяви, че все още не е установен поръчителят на нападението срещу концертната зала "Крокус Сити Хол".

Кръгът на лицата, замесени в нападението, ще се разширява, броят на заподозрените ще бъде по-голям от задържаните до момента 11 души, добави Бортников.

След руския президент Владимир Путин и ръководителя на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев Бортников направи изявление, че украинските служби за сигурност са улеснили нападението, подготвено от радикални ислямисти.

Друго твърдение на шефа на ФСБ е, че атаката срещу "Крокус" е била необходима на западните специални служби и Украйна, за да разклатят ситуацията и да създадат паника в обществото в Русия, цитират руските агенции и Би Би Си думите на Бортников.

Според него зад нападението по време на концерта на руската група "Пикник" стоят САЩ, Великобритания и Украйна, информира руската агенция ТАСС, на която се позовава Ройтерс. Украйна отхвърли обвиненията на Русия в съучастие в нападението, за което отговорност пое още в нощта на петък срещу събота джихадистката групировка "Ислямска държава".

"Мислим, че това е така", отговори директорът на ФСС, цитиран от ТАСС, на въпрос на журналист стоят ли САЩ, Великобритания и Украйна зад нападението в Красногорск.

След разширеното заседание на главната прокуратура на Русия Бортников заяви пред представители на медиите, че "за най-голямо съжаление заплахата от терористични актове на територията на Русия остава". Той припомни, че ФСС преди е предотвратявала терористични актове на украинското ГРУ и на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) на територията на руски области, граничещи с Украйна, както и на други места.

На журналистически въпрос следва ли да бъде призната украинската ССУ за "терористична организация" Бортников отговори: "Разбира се, че това трябва да се направи. Аз смятам, че има основание за това. Не само да се признае, но и да се предприемат съответстващите решения."

Началникът на ФСС добави, че ръководството на специалните служби на Украйна, в това число ръководителят на украинското ГРУ Кирил Буданов, представлява законна цел на Русия.

"Тези, които извършват престъпления срещу Русия и руските граждани, се явяват законна наша цел", каза Бортников.

На неговата служба е известно, че "украинската страна е извършвала обучение на бойци на територията на Близкия изток", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

26.03 2024 в 15:14

Масовата шизофрения в Рашка набира скорост. Очаквам в скоро време да обвинят и марсианците.

400

2

демотиватор

26.03 2024 в 15:08

А бог Нептун, пардон, украинска ракета "Нептун", порази нощес поредната руска робска галера "Константин Ольшанский" (или, може би, Оркшанский ;-) )!
От крокодилски сълзи ми почервенеха очите.... (ジ)
Ето:
https://www.unian.net/weapons/porazhen-konstantin-olshanskiy-korabl-kakie-shansy-borta-na-vyzhivanie-12584562.html

605

1

avitohol

26.03 2024 в 14:29

Мале армията не прощава - изпива акъла до дъно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!