Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Педро Санчес няма да си ходи, остава премиер на Испания

OFFNews 29 април 2024 в 14:01 687 0

Педро Санчес

Снимка GettyImages

Министър-председателят на Испания Педро Санчес съобщи, че е решил да остане на поста си, дни след като внезапно обяви, че обмисля политическото си бъдеще заради започването на разследване за корупция срещу съпругата му, предаде Ройтерс.

Испанският премиер изненада както враговете, така и съюзниците си, когато в сряда заяви, че си взема отпуск, за да обмисли оттеглянето си. Той определи съдебното разследване срещу съпругата му Бегоня Гомес за търговия с влияние и корупция като организирано от неговите опоненти. Вариантите на премиера бяха: да поиска вот на доверие, да подаде оставка или да обяви предсрочни избори.

Санчес заяви, че е бил насърчен да остане след оказаната подкерпа от хиляди испанци от цялата страна, които проведоха митинги в Мадрид през уикенда - с призиви той да остане на поста си.

„Реших да продължа, дори ако е възможно - да стана още по-силен като министър-председател", заяви Санчес.

Спекулациите за евентуалното оттегляне от поста му предизвикаха още по-голям смут в испанската политика, където разединеният парламент се бори да сформира коалиционно управление след скорошните избори. Ако евентуално се стигне до нови парламентарни избори, те ще бъдат четвъртите за последните пет години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови