Размирици в лагер на ирански муджахидини в Албания

OFFNews 20 юни 2023 в 17:50 1791 0

Лагерът Ашраф 3

Снимка Getty Images

Лагерът Ашраф 3 в Манза през 2019 г.

Размирици избухнаха в лагер на ирански опозиционери в Манза до крайбрежния град Дуръс, след като албанската полиция предприе акция срещу тероризма и предотвратяването на кибератаките.

Около 3000 дисиденти от иранската опозиционна организация „Муджахидин-е Халк“, по-известна с абревиатурата МЕК, от години живеят в лагера „Ашраф 3“ в Манза, който се намира на 30 км западно от албанската столица Тирана.

От „Муджахидин-е Халк“ твърдят, че при размириците днес е загинал един човек и 36 са ранени, но албанската полиция отрича информацията за жертва при акцията. Използван е сълзотворен газ. 

За съжаление, вътре в лагера имаше съпротива срещу работата на полицията, се казва в съобщението на албанското министерство на вътрешните работи.

Кои са „Муджахидин-е Халк“?

„Муджахидин-е Халк“ започва дейността си като марксистка организация, противопоставяща се на управлението на покойния ирански шах Мохамед Реза Пахлави, припомня БТА.

Организацията първоначално подкрепя Ислямската революция през 1979 г., но скоро след това влиза в конфликт с аятолах Рухола Хомейни и се обявява срещу оглавяваното от него управление на аятоласите, като впоследствие извършва поредица покушения и бомбени атентати в Ислямската република.

„Муджахидин-е Халк“ по-късно бяга в Ирак и подкрепя режима на Саддам Хюсейн по време на кървавата му осемгодишна война с Иран през 80-те години на миналия век, което настройва много иранци срещу организацията. Въпреки че сега като цяло се е установила в Албания, организацията твърди, че поддържа мрежа и в самия Иран.

Миналата година „Муджахидин-е Халк“ планираха да проведат в лагера си „Световна среща на върха на свободен Иран“ с участието на американски сенатори и конгресмени, за да „призоват правителството на Байдън да възприеме решителна политика срещу режима в Техеран“.

Конференцията на 23-24 юли на иранската организацията "Муджахидин-е Халк" беше отменена заради предупреждение от местните власти за възможна терористична заплаха.

Кибератака

През септември 2022 г. Албания обяви прекъсване на дипломатическите си отношения с Иран. Тогава албанският премиер Еди Рама обяви, че задълбочено разследване е дало неопровержимо доказателство, че кибератаката е била дирижирана и спонсорирана от Иран. В резултат Албания прекрати дипломатическите отношения с Иран и нареди на иранските дипломати и служители на посолството си да напуснат страната.

Хакерите от групата „Хоумленд джъстис“, които се смята, че са отговорни за кибератаките в Албания миналата година, реагира на полицейската акция с публикация в Телеграм. „Поканихте дявола в дома си, сега берете плодовете на труда си“, написаха те в Телеграм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови