Трюдо отмени посещение в Белгия заради CETA, политици увещават Валония да подпише

OFFNews 27 октомври 2016 в 12:00 3862 3

Джъстин Трюдо

Канадският премиер Джъстин Трюдо отмени планирано за днес посещение в Белгия заради провала на преговорите за търговското споразумение между ЕС и Канада, съобщиха от администрацията на премиера. 

По време на днешното посещение на Трюдо в Белгия трябваше да се подпише договора, станал известен като CETA. 

Преговорите за споразумението се провалиха, след като белгийската провинция Валония отказа да подпише споразумението, което трябва бъде одобрено от 28-те членки на ЕС. 

Първоначално Трюдо обяви, че все пак ще посети Белгия за планираната среща на върха ЕС-Канада. 

Преговорите между белгийските политици продължават и днес в опит властите на Валония да дадат разрешението си за сключване на договора. 

Канада обяви, че остава в готовност да подпише споразумението, когато Европа е готова за това. 

CETA беше договаряна през последните 7 години и лидерите на ЕС и Канада обявиха, че искат вече да финализират споразумението. 

Според привържениците на търговското споразумение то ще премахне над 99% от вносните мита на двете страни. То урежда достъпа до пазара за услуги, инвестиции и обществени поръчки, приравняването на производствени стандарти и други. Според ЕК отварянето на пазарите ще доведе до икономически ръст от 12 милиарда евро годишно.

В същото вре е в много страни споразумението срещна отпор, а опасенията са свързани със занижаване на потребителските стандарти, качеството на храните, социалните трудови права, екологията и др., които Брюксел отхвърли като неоснователни.

Хиляди хора протестираха срещу споразумението в Испания и Франция. Протест беше организиран и в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12691

3

Емил Станоев

27.10 2016 в 14:03

Защо ли тия от ЕС така усърдно искат да се подпише това споразумение ?? Като от него ще има само негативи за държавите . Всяка фирма от Канада ще може да съди държавата заради въведени закони и маже и обещетения да получава даже !! Дано тия от Белгия удържат на напана.
 
X

Да помогнем на украинските деца!