КПКОНПИ отговори на Кацаров: Не уронваме престиж, действаме по сигнал

Мая Младенова 05 януари 2022 в 14:07 1322 0

КПКОНПИ отговори на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров след сутрешното му интервю за bTV. В предаването "Тази сутрин" Кацаров обяви, че пращайки го на прокуратурата, антикорупционната комисия прави акция за уронване на престижа му и атакува президента Румен Радев.

Вчера стана ясно, че КПКОНПИ е открила данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители за доставка на антигенни тестове за учениците, направен от Министерството на здравеопазването по времето, когато министър бе Стойчо Кацаров, и даде материалите на прокуратурата. 

В отговор на Кацаров антикорупционната комисия днес коментира в съобщение до медиите, че не уронва престижа му, а е започнала проверка по сигнал и медийни публикации.

"На 04.01.2022 г. е публикувано прессъобщение за резултатите от нея и за изпращането на всички материали на прокуратурата. В самото съобщение за медиите никъде не е споменато името на бившия служебен министър и твърдението, че „казусът с тестовете за ученици са удобен повод за уронване на престижа и името му“ е лишено от основание", пишат от КПКОНПИ. 

"Проверените процедури и установените нарушения нямат нищо общо с президента Румен Радев, който според бившия министър на здравеопазването е „целта на атаката“. Това твърдение на г-н Кацаров е повече от голословно и очевидно цели отклоняване на общественото внимание в посока, която няма нищо общо с резултатите от проверката по реда на ЗПКОНПИ и с личната отговорност на възложителя на доставките на тестове", добавят от комисията.

Процедурите за поръчка на тестове бяха проведени в края на миналата година. Бързите тестове бяха нужни в спешен порядък за връщането на учениците в клас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови