Пламен Бобоков определи делото за артефактите срещу него за фарс

Защитата на бизнесмена се зарече да се обърне към съда в Страсбург

OFFNews 08 март 2021 в 13:31 1494 0

Привлеченият под отговорност в края на миналата година за притежание на незаконни артефакти Пламен Бобоков обяви делото срещу него, което днес започна в Окръжния съд в Русе, за фарс. 

"Това е фарс, всичко е скалъпено, всичко е само с една-единствена цел – да бъдем наврени в ъгъла и да мълчим, но ние не сме такива хора, ние отстояваме истината", каза Бобоков.

През ноември м.г. прокуратурата съобщи, че в дома на Бобоков в Русе е било извършено претърсване, при което са намерени и иззети 50 археологически "обекта" – 48 върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Така обвиненията срещу него станаха три.

Срещу Пламен Бобоков и съветника на президента по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов бяха повдигнати обвинения за участие в "престъпен сговор" за търговия с влияние.

През май м.г. братята Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Според държавното обвинение те са участвали в схема за незаконно загробване на опасни отпадъци.

По делото за артефактите прокуратурата твърди, че те не са регистрирани по съответния ред. Наказанията за това престъпление са затвор до 6 г. и глоба от 3000 до 15 хил. лв.

Защитата обаче смята, че в обвинителния акт има неясноти в обстоятелствената част. Затова настоява да бъде върнат на Окръжната прокуратура, да бъде отменена мярката подписка на Бобоков и искането за запор на имуществото му.

"Няма случай, в който да има наложено наказание конфискация, на мен не ми е известен този текст, а няма случай на някой да е запорирано имуществото – прецедент е, аз твърдя, че е абсолютен прецедент по този текст на закона“, заяви защитничката на Бобоков Ина Лулчева.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев коментира, че предстои да бъде изложена тезата на прокуратурата. По думите му стойността на предмета на престъплението не е основният елемент от състава на самото престъпление, за което Бобоков е обвинен.

"Тези вещи подлежат на по-специален режим. Според нас той не е спазен и това е обвинението. Стойността им няма основно и решаващо значение за това обвинение. По-скоро са важни за периода от историята ни, за който свидетелстват", каза Георгиев.

Защитата на Бобоков пък обяви, че ако делото не бъде отменено, ще търсят правата си в Европейския съд. Делото ще бъде разгледано по общия ред, като следващото съдебно заседание е насрочено за 12 април. Тогава ще бъдат призовани всички свидетели и вещи лица, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови