В Лондон започва делото срещу петимата българи, подозирани в шпионаж

OFFNews 26 септември 2023 в 09:31 1054 1

Лондон

Снимка Архив

Тръгва делото срещу петимата българи.

Делото срещу петимата българи, подозирани в шпионаж в полза на Русия, започва днес в Лондон. Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов, които от години живеят на Острова, трябва да се явят в Уестминстърския магистратски съд, за да им бъде повдигнато официално обвинение.

Разследването продължи няколко месеца, а Кралската прокуратура обяви, че е стигнала до заключение, че петимата ни сънародници са замесени в престъпна дейност на територията на Обединеното кралство. Открити са били доказателства, че те са заговорничели с цел "събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна на враг, който вреди на сигурността и на интересите на държавата".

Групата е действала между август 2020 г. и февруари т. г.

За ареста им обаче се разбра чак през август, когато на 31-годишната Катрин Иванова, 41-годишния Бисер Джамбазов и 45-годишния Орлин Русев бяха повдигнати обвинения по закона за документите за самоличност. В жилищата им са открити фалшиви паспорти от редица европейски страни, сред които Франция, Италия, Испания, Гърция и Словения, както и журналистически карти на два големи американски телевизионни канала.

Твърди се, че обвиняемите са работили в оперативна шпионска клетка за руските служби за сигурност и тази работа е включвала наблюдение на цели. Според обвинението групата е била ръководена от Русев, който живеел в къща за гости в крайбрежния град Норфолк, която е собственост на друга българка.

Според информация на английски медии в имота е била намерена и машина за фалшиви документи за самоличност. Също така Русев се свързва с доставки на специално оборудване за наблюдение на Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби, напомня Нова тв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

1

Far Rider

26.09 2023 в 09:42

"Няма нищо по-хубаво от лошото време" - втора част. Но, с лош край за българските разведчици!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков