Прощаваме се с Георги Константинов на 27 ноември в Сопот

OFFNews 24 ноември 2023 в 15:56 951 0

Георги Константинов

Снимка БФ Волейбол

Георги Константинов напусна завинаги този свят

Поклонението пред Георги Константинов ще бъде на 27 ноември в Сопот от 11:00 часа в храма "Св. св. Апостоли Петър и Павел", потвърдиха от БФВолейбол в петък.

Константинов, известен и с прякора "Гибона", е бивш национал на България. Роден е на 4 октомври 1936 година в София. Първите му големи успехи са свързани с екипа на Левски, с който между 1955 и 1957 години печели в три последователни години силния международен турнир в Палермо за Купата на президента на Италия под ръководството на Димитър Гигов.

Кариерата на Константинов преминава още през Спартак, както и през обединения Левски Спартак. През 1970 година спира активната си дейност на спортист, но около 24 месеца по-късно се включва като играещ треньор за отбора на Сопот, с който се изкачва в "А" Група.

Константинов става част от националния отбор на България през 1962 година, като записва участия на две Световни първенства, на Европейско и на Олимпийски игри. Дебютът му е на шампионата на планетата в Москва, където "трикольорите" завършват четвърти. Година по-късно тимът става четвърти и в Европа. На Олимпиадата в Токио през 1964 година, когато волейболът дебютира в програмата на форума, България завършва на пето място. А през 1967 година Константинов е в българския състав за Световния шампионат в Прага.

Георги Константинов има двама сина - Юлиян и Пламен. Големият е популярен оперен певец, а Пламен Константинов става сред най-известните имена в родния волейбол, като доскоро беше начело на мъжкия национален отбор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!