Готвенето с растителни масла не е безопасно, тъй като при висока температура тези масла отделят вредни за организма вещества, показва изследване на учени от Оксфорд, цитирани от научната платформа Nature.
Специалистите установили, че нагряването на растителните масла води до ръст на концентрация на алдехидите – органични съединения, чието въздействие се свързва с висок риск от развитие на ракови заболявания, сърдечно-съдови болести и деменция.
Като пример за особено вреден хранителен навик, учените посочват консумацията на традиционното за британската кухня ястие Fish and Chips – пържена риба с картофки.
Проведените изследвания са показали, че в това ястие, приготвено с растителна мазнина, съдържанието на токсични вещества надвишава безопасният денонощен лимит, определен от СЗО, със 100-200 пъти.
При пържене с краве масло и свинска мас се отделят значително по-малко алдехиди, твърдят учените.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
БотоксПутю
Нови висини в компроматите: Нов запис трябваше да уязви ПП, те го публикуваха и извъртяха в своя полза
230 млрд баксов
Нови висини в компроматите: Нов запис трябваше да уязви ПП, те го публикуваха и извъртяха в своя полза
Trabajo
Атентатът в 'Света Неделя'. Лекция на проф. Вили Лилков, част III
Johnny B Goode
Асен Василев: Чух в пряк текст, че планът е Борисов да стане президент, а Пеевски - премиер