''Х'' блокира търсенето на Тейлър Суифт заради дийпфейк атаката по нея

Американските законодатели зоват за нови закони, с които да криминализират създаването на фалшиви изображения

OFFNews 29 януари 2024 в 11:51 860 0

Тейлър Суифт, 28 януари 2024 г.

Снимка Getty Images

Тейлър Суифт, 28 януари 2024 г.

Социалната мрежа "X" блокира възможността за търсене на Тейлър Суифт, след като през последната седмица мрежата бе заляна от дийпфейк изображения на певицата с обидно порнографско и насилствено съдържание, предаде Би Би Си.

През миналата седмица в социалната мрежа "Х" започнаха да се разпространяват обидни порнографски и насилствени фалшиви изображения на Суифт. Ситуацията създаде дебат сред американските законодатели за нуждата от по-сериозна онлайн регулация.

Обидните фалшиви изображения на известната американска певица събраха милиони гледания в социалната мрежа.

След онлайн атаката ревностните фенове на певицата бързо се мобилизираха, като започнаха "контраофанзива" в социалната мрежа, заливайки я с позитивни изображения на Суифт.

Днес от социалната мрежа забраниха търсенето на изображения с Тейлър Суифт. Ръководителят на бизнес операциите на социланата мрежа Джо Бенаро коментира, че това е само "временно решение", за да се даде приоритет на безопасността.

В момента, ако напишете името на Тейлър Суифт в търсачката на "Х", ще ви се изпише съобщение: "Нещо се обърка. Опитайте да заредите отново."

В петък "Х" публикува официално изявление, в което заяви, че публикуването на съдържание с голота, без позволението на изобразения в него човек, е "строго забранено".

От социалната мрежа обявиха, че имат "политика на нулева толерантност към подобно съдържание" и че екипите им активно премахват всички дийпфейк изображения на Суифт. Потребителите, публикували обидното съдържание, ще бъдат премахнати.

Сериозен дебат сред американските законодатели

Междувременно в Белия дом започна дебат за нуждата от регулация върху разпространението на генерираните от изкуствен интелект изображения.

"Знаем, че небрежното правоприлагане оказва непропорционално въздействие върху жените, а за съжаление те засягат и момичетата, които са преобладаващата част от таргетираните от подобни атаки", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Джийн-Пиер по време на брифинг, предаде Би Би Си.

Нужно е законодателство за справяне със злоупотребата с технологиите с изкуствен интелект в социалните медии, както и платформите да предприемат собствени мерки за забрана на подобно съдържание в сайтовете си, каза тя. По думите ѝ социалните мрежи трябва да прилагат собствените си правила, за да предотвратят разпространението на дезинформация и фалшиви интимни изображения на реални хора.

Американските законодатели зоват за нови закони, с които да криминализират създаването на фалшиви изображения.

Дълбоките фалшификати използват изкуствен интелект, за да създадат видеоклип на някого, като манипулират лицето или тялото му. Проучване от 2023 г. установи, че от 2019 г. насам се наблюдава 550% увеличение на създаването на фалшиви изображения, вследствие на появата на изкуствения интелект. В САЩ няма федерални закони срещу споделянето или създаването на дълбоко подправени изображения, въпреки че на щатско ниво са предприети стъпки за справяне с проблема. Във Великобритания споделянето на дълбокофалшиви порнографски изображения стана незаконно, благодарение на нов закон през 2023 г., отбелязва Би Би Си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков