Кибер полицаи спряха незаконна кабеларка

OFFNews 21 юни 2023 в 14:00 2642 0

Снимка МВР

Кибер полицаи пресякоха дейност по незаконно разпространение на телевизионно съдържание, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. 

Операцията е на служители от дирекция "Киберпрестъпност", от секторите Борба с организираната престъпност в Пловдив и Варна и с участието на представители на Европол. Акцията е проведена вчера.

Действията са част от досъдебно производство, образувано през 2020 г. за престъпление против интелектуалната собственост. 

В резултат на предприетите действия е пресечено предоставянето на незаконна кабелна телевизия от доставчик на интернет услуги в Пловдив и във Варна. Според събраните доказателства кабелният оператор е препредавал повече от три години до крайните си клиенти телевизионни програми, без съгласие на правоносителите и без да уведоми контролните държавни органи.

Освен това операторът системното нарушавал правата върху обекти на авторското право. Иззети са документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване.

Операцията е проведена в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи. България, в частност ГДБОП, ръководи приоритетната дейност по борба и разрушаване на престъпни мрежи и престъпни дейности на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови