Мъжът, стрелял по полицейско управление в София, е опитвал да разработва взривни вещества

Преди стрелбата психично болният е звъннал на тел. 112 и е предупредил какво смята да направи

OFFNews 11 януари 2023 в 09:19 2192 0

стрелбата по Трето Районно управление в София

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Стрелбата по Трето Районно управление в София

64-годишният психично болният мъж, който във вторник стреля по Трето Районно управление в София е правил опити да произвежда взривни вещества, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред БНТ.

Министърът уточни, че не се е стигнало до изработката на взривно вещество. В момента тече проверка как психично болният мъж се е сдобил с ловна карабина. В дома му са намерени още незаконни боеприпаси.

Пушката, с която е стреляно по 3-о РУ, е със заличени номера и е незаконно придобита. По думите на министъра проблемът е, че през годините е допуснато голямо количество оръжие със заличени номера да бъде придобито от различни слоеве от населението.

Освен психичното състояние на стрелеца, към момента няма друга известна причина, която да го е провокирала да стреля конкретно срещу 3-о РУ. Пострадалият при стрелбата полицай е с леки наранявания в добро състояние.

Извършителят е арестуван и преди за притежание на боеприпаси и взривни вещества. Преди стрелбата мъжът е звъннал на тел. 112 и е предупредил какво смята да направи.

"Ако има вариант за упрек е към хората, приели сигнала, че този човек се готви да стреля по сградата на районното управление, които не са възприели сериозно информация. Този случай поставя два въпроса – за ролята на МВР в подобни случаи, и за ролята на други държавни органи. Нормално е да се знае поне къде живее, с какво се занимава, да бъде контролиран периодично", каза бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пред бТВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови