Статистиката за домашното насилие придобива стряскащи размери, най-много са случаите в Перник

OFFNews 20 септември 2023 в 13:50 1628 1

домашно насилие

Снимка Архив

Най-малко са случаите във Видин

Перник е първенец на база издадени заповеди за защита от домашно насилие. Има образувани много досъдебни производства за случаи на телесно увреждане, но имаме и за домашно насилие, което е психическо. След случая "Дебора" има голям ръст на образувани досъдебни производства.

Това заяви на брифинг Зорница Шуманова, началник сектор "Домашно насилие" в Главна дирекция "Национална полиция". Тя коментира още, че статистиката за домашното насилие вече придобива стряскащи размери

Според нея има нулева толерантност на извършителите на домашно насилие и всеки един случай се разследва бързо и незабавно.

3654 са издадените заповеди за защита, а през 2022 г. са били 2828. Перник и Велико Търново са сред областите с най-много случаи, а Видин - с най-малко. Във Велико Търново имало и програма на Бюрото за правна помощ. Там са подадени 35 сигнала, от които 16 са със завършени разследвания.

Разследванията за домашно насилие са 1383. Данните са за периода януари-август 2023 г. Това е 62% увеличение спрямо 2022 г., когато са били 852. Най-много са разследванията за телесна повреда - 584.

Наталия Илиева, директор на Националното бюро за правна помощ, заяви от своя страна, че в страната има 19 центъра за консултиране.

"Те дават изнесени консултации - в РПУ-тата, кризисните центрове и болниците. Много от лицата желаят и защита по закон, затова има и ръст на постъпили заявления. Във Велико Търново работим по проект, по който даваме правни консултации на лица, живеещи под прага на бедност. Ползваме медиатори, с които достъпваме общностите, а така по-лесно се разкриват случаите на домашно насилие", посочи Илиева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки