Защо руските държавни медии изтриха новината за изтегляне от източния бряг на Днепър

OFFNews 14 ноември 2023 в 11:55 5173 0

Днепър

Снимка РИА Новости

Възможно е свалените съобщения за "прегрупиране" на руски войски по източния бряг в Херсонска област да свидетелстват за дебати във висшия ешелон на руското военно командване, които може да са попаднали несвоевременно в информационното пространство.

Това смята Институтът за изследване на войната, цитирани от Укринформ.

Освен това руското военно командване може да е инструктирало медиите да публикуват въпросните съобщения, а след това да ги свалят, като част от информационна операция за заблуждаване на украинските въоръжени сили за броя на руските военнослужещи, разположена на източния бряг.

Вчера руски държавни медии публикуваха съобщения за "прегрупиране" на силите на Москва, разположени на източния бряг на река Днепър в Херсонска област, а после ги свалиха.

"Руското командване и преди се е мъчило да установи координиран информационен подход към развитието на ситуацията в Украйна, особено след като руското командване не успя да създаде информационни условия за отразяване на загубите при контраофанзивата в Харков през 2022 г.", посочва експерт от ИИВ.

Независимо от причините и обстоятелствата около създалата се ситуация, реакциите показват, че в руското информационно пространство са налице трудности при отразяването на събитията в Херсон.

"Ситуацията в Херсонска област остава изключително невралгична в информационното пространство, което подкрепя войната. Това показва, че руските медии не са обединени около единна линия по въпроса за случващото се на източния бряг на Днепър", се заключава в анализа на ИИВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки