Ексклузивно Първи прогнози за състава на ЕП: ЕНП остава първа, крайната десница гони второто място

Реална демокрация в Украйна е заплаха за Русия

Зорница Яхия 28 февруари 2014 в 21:02 13376 21

Проевропейски Протести в Киев

Колкото повече статуи на основателя на СССР Владимир Ленин се събарят, толкова повече ни се иска да вярваме, че Путин губи влияние в Украйна, пише в материал за случващото в последните дни сайтът на радио "Свобода".

Американският президент Барак Обама изясни, че "подходът на САЩ няма да прилича на партия шах, в която ние се състезаваме с Русия. Нашата цел е да осигурим условия на хората в Украйна сами да решават своето бъдеще."

Суровата истина е малко по-различна. Още с получаването на независимостта си, през 1991 г., Украйна е на кръстопът между привлекателният Запад и руското влияние, със стремежа да задържи бившата Съветска република. 

"Русия осъзна, че без Украйна, тя не би могла да участва в арената на Европа и следователно не може да създаде силова структура, която да уравновеси САЩ и другите (това е целта на Русия) и за това стратегията и е да държи Украйна в ръцете си" - сподели за радио "Свобода" Леонид Кравчук - първия украински президент след разпадането на Съветския съюз. 

Бившият посланик на САЩ в Киев Стивън Пайфър говори с подобен тон: "Руснаците са силни в това отношение. Аз мисля, че това е важна задача за Владимир Путин. Той иска да упражнява широко влияние върху бившият СССР. Израз на това е митническият съюз, който бе създаден наскоро. Ако Украйна се придвижи към ЕС, тя ще остави голяма празнота в този съюз. Също така задържането на Украйна към Русия би подсилило популярността на Путин. Руското общество иска да запази Украйна на всяка цена. Загубата на Украйна би допринесла до обществено недоволство."

Екзистенциална Заплаха

Общественото недоволство е един от по-малките проблеми, които биха последвали загубата на Украйна за Русия. Изграждането на демократична Украйна в действителност представлява реална заплаха за цялата система за власт изградена от Путин, твърди авторът на "Оранжевата революция" Андрю Уилсън. 

Разпадането на олигархията в Украйна не би допаднало на Москва - Русия има жизненоважни интереси в украинската икономика и сигурност. Черноморският флот на Русия се намира в Севастопол, голяма част от руския природен газ за Европа преминава през украински тръбопроводи, а руските олигарси проявяват голям интерес в страната, особено в източните региони. 

Въпреки очевидните руски интереси и случайните проруско настроени викове за вмешателство, руска намеса в Украйна не е вероятна. Нахлуване в Украйна би нанесло финансови щети на Русия много по-високи от навлизането в Грузия. Това не означава,че Путин ще се оттегли от Украина. 

Запознати подозират, че Русия се обръща към "федерализация". Федерализацията е тактика целяща създаването и задълбочаването на икономически връзки с "автономните" източни региони. По този начин Русия може да привлече достатъчно региони на своя страна и така да има стратегическо предимство в преговорите за централно правителство.  

Ръководителят на московския "Карнеги център" Димитри Тренин, пък е на друго мнение: "Федерализацията в Киев и западните региони не предоставя вътрешна преграда, напротив тя дори би могла да спомогне за съюзяването на Украйна. По-голяма финансова и политическа автономност облекчава съвместното съществуване на различните региони". 

Страна на кръстопът

Украинската икономика е разкъсана между Русия и Запада. От една страна Украйна отправи молба за помощи в размер на $35 милиарда, а от другата страна е зависима от руски субсидии и природен газ. Второто създава възможност Русия да пробуди обществено недоволство, чрез заплахи за прекратяването на помощите. 

"Новото украинско правителство ще успее да се радва на най-краткия меден месец преди Русия да предприеме всички възможни мерки за да го събори" - твърди авторът Уилсън.

Медведев заяви открито недоволство към новото правителство: "Някои от нашите партньори - западни партньори, смятат новото правителство за законно. Не знам въз основа на коя конституция и кое законодателство те се обосновават. Аз мисля, че е някакво умствено отклонение да узакониш нещо, което всъщност е произлязло от военен бунт."

Безспорно, Украйна се намира на икономически и политически кръстопът. Запознати предполагат, че това е проблем, който само може да бъде разрешен чрез съвместна външна намеса на Запада и Русия.  

Оригиналната публикация можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!