Ден и половина по-късно: Далеч от прогнозата, че отбраната на Украйна бързо ще се разпадне

Доц. д-р Георги Цветков 25 февруари 2022 в 17:09 35164 1

Снимка De Re Militari Journal

Карта на ситуацията в Украйна. Валидна към 16:00 на 25 февруари.

Ден и половина по-късно*, ситуацията в Украйна е сериозна, но далеч от вчерашните прогнози, че украинската отбрана бързо ще се разпадне. Украинците се бият.

Снощи и тази сутрин потенциално най-опасна беше положението в Южна Украйна.

Вчера руския танков авангард пресече р.Днепър близо до Херсон, но после бяха унищожени или отстъпиха. Украинците сега са заели мостовете в района.

Тази сутрин танков авангард влезе в Мелитопол. След сражение руснаците бяха унищожени или отстъпиха, а градът се отбранява.

И двата пробива биха създали много сериозно положение за Украйна.

През Херсон се отваря пътя към Одеса и се пробива отбранителна линия по р.Днепър, която е естествена опора за ЗСУ, в случай на значителен пробив по голямата гранична дъга.

През Мелитопол руските сили биха могли да излязат в тил на цялата оперативна група, сражаваща се в Донбас и да създадат една от основните предпоставки за създаването на обкръжения (котли) в източна Украйна.

В Донбас сраженията са упорити, но ЗСУ държат предварително подготвените си позиции. Нанасят поражение на противника и успяват да вземат пленници. Изглежда, че настъплението от руска територия северно от Луганск също е посрещнато на предварително подготвени позиции навътре в украинската територия, тъй като е спряно приблизително по поречието на р.Айдар.

Към момента пробив от Донецк към р.Днепър (вероятно в района на Днипро) или от Луганск в тил на Харков изглеждат малко вероятни.

При Харков от вчера сутринта се водят сражения. Първите опити за бързо обкръжаване на града бяха отбити. От там дойдоха и първите снимки на унищожени руски танкове. За момента е ясно, че се водят сражения и бързия пробив към р.Днепър (Днипро) и в тила на оперативната група в Донбас са предотвратени.

В района на Ахтирка през нощта имаше боеве, като украинците взеха няколко пленници. Не е ясно дали това са локални боеве за сдържане на украинските сили, или възможен удар в посока Полтава и р.Днепър (Кременчук).

В Североизточна Украйна ударът през Суми за сега е неуспешен и украинците удържат позициите си. След сражения през вчерашния ден и нощ, тази сутрин руснаците са завладели Конотоп и потенциално могат да настъпват към Киев през Нижни. Триъгълникът Конотоп-Чернигов-Нижни, макар да не беше част от блицкрига на Русия („дълбока операция“, ако използваме техните термини) е една от критичните зони за отбраната на Киев.

Сраженията около Киев започнаха с руски еквивалент на Маркет-Гардън (или Fall Gelb). Хеликоптерният десант при летище Гостомел (северозападните покрайнини на Киев) доведе до свалянето на няколко машини (сред тях два Ка-52, които са най-съвременните руски образци), но летището беше превзето. Следобед и вечерта (24.02) летището беше взето обратно, а руската бойна група – загубена.

Основните руски сили – танкови и механизирани от Белорусия и въздушнопреносими не пристигат навреме. Въздушнопреносимите са пренасочени към Могильов (Белорусия), откъдето ще се включат в боевете (вероятно към Чернигов).

Тази сутрин до Киев достигат руските танкови и механизирани сили настъпващи от Белорусия през Припят и Чернобил. Първоначалния маршрут е препречен от взривен мост при Иванкив. Челните руски колони се отправят директно към Гостомел, където имат поражения. ЗСУ са на позициите си.

Две руски разузнавателно-диверсионни групи с няколко пленени украински транспотни машини и войници в украински униформи влизат в крайния квартал на Киев „Оболон“, но бързо са заловени или унищожени.

По-рано руски сили, заобикаляйки Чернигов, настъпват в тесния участък между р.Днепър и р.Десна. Получили са поражения и са отстъпили.

Сега изглежда, че след отбиването на опита при Гостомел, руските усилия се насочват по другото основно направление от Беларус – Могильов-Чернигов-Киев. При Чернигов се водят боеве. Руснаците струпват сериозни сили, но районът не е най-подходящия за танкове. Съобщава се за сериозни загуби от руска страна.

Доц. д-р Георги Цветков

Обобщение


Огромно напрежение за Украйна.

Флотът е претърпял сериозни загуби.

ВВС и ПВО са ударени силно, но още успяват да свалят ракети и самолети, да пречат на руската дейност и дори да нанасят удари.

Тази сутрин украински ракетни комплекси „Точка-У“ са извършили удари върху руско военно летище в района на Ростов на Дон.

Русия широко използва диверсанти (цивилни) за маркиране на обекти (маяци за насочване) и пътища.

В Териториалната отбрана на Украйна се записват много доброволци, а както сочи случая с диверсионно-разузнавателните групи в Киев – въоръжени граждани (или дори бдителни) са от голямо значение.

Сухопътната операция се състои основно в борба за комуникационни възли. Украинската територия е голяма и по принцип достъпна, но за толкова дълбоко настъпление руснаците се нуждаят от главни пътища.

След като първият опит беше отбит, руснаците вероятно ще се опитат да съсредоточат повече сили на главните направления и особено около Киев, но това ще доведе до големи загуби. Другото е да се опитат да се разпрострат извън главните пътища, но затова ще им трябват много сили. Следим.

За България

Украйна ще се нуждае от противотанкови (ПТУРК, РПГ) и противовъздушни средства (ПЗРК), артилерийски боеприпаси, боеприпаси за стрелково оръжие (евентуално и стрелково оръжие), както и оптични прибори и със сигурност медицински продукти. За последното никой не може да възрази като помощ. За останалите – имаме сериозни количества съветски образци, които могат да бъдат платени съюзни програми, а после да бъдат възстановени от ново производство.

А за да не му хрумне на някой да прави провокации между р.Дунав и р.Велека – първо разполагане, а после придобиване на радари, противовъздушна/противоракетна отбрана и брегови ракетни комплекси. За останалото – следващият път.

*Обзорът на преподавателят по национална сигурност доц. д-р Георги Цветков е валиден за ситуацията към 15:00 ч. на 25.02 и е на базата на открити източници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки