Mercedes-Benz изтегля близо 1 млн. автомобила заради възможни проблеми със спирачната система

OFFNews 06 юни 2022 в 09:12 2973 0

Мерцедес

Снимка Getty Images

Мерцедес

Германският автомобилен производител Mercedes-Benz изтегля почти 1 млн. по-стари автомобила от цял свят поради потенциални проблеми със спирачната им система, съобщава Би Би Си.

През уикенда компанията съобщи, че ще се свърже със собствениците на тези автомобили, тъй като спирачките им може да са засегнати от така напреднала корозия. Изтеглянето засяга общо 993 407 автомобила, включително 70 000 в Германия.

Миналата година "Мерцедес" изтегли подобен брой автомобили заради проблем с безопасността на системата за спешни повиквания.

Компанията заяви, че автомобилите в последното изтегляне са произведени между 2004 и 2015 г. и са от сериите SUV, ML и GL и луксозните миниванове R-Class. 

"Установихме, че в някои от тези автомобили функцията на усилвателя на спирачките може да бъде засегната от напреднала корозия в областта на съединението на корпуса - се казва в изявление на Mercedes от събота. - Възможно е особено силна или рязка спирачна маневра да причини механична повреда на усилвателя на спирачките. В такъв много рядък случай няма да е възможно да се намали скоростта на автомобила чрез работната спирачка. По този начин рискът от катастрофа или нараняване би се увеличил."

Mercedes започва изтеглянето незабавно. Процесът ще включва проверка на потенциално дефектните автомобили и подмяна на части, ако е необходимо.

През февруари миналата година компанията изтегли над 1 млн. автомобила заради дефект във функцията "eCall", която предупреждава службите за спешна помощ за произшествие и предава местоположението на автомобила. Дефектът означава, че е възможно да бъде изпратено грешно местоположение. Тъй като проблемът беше свързан със софтуера, отстраняването му се извършваше чрез безжично изтегляне, като се използва съществуващата мобилна връзка за данни на автомобила.

Системата eCall е задължителна в Европейския съюз за всички автомобили, продавани от 2018 г. насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика