Депутат пита Дянков как е контролирал харчовете на Игнатов

Александра Маркарян 28 януари 2013 в 17:20 3860 2

Председателят на комисията по образование в НС Огнян Стоичков. Снимка: БГНЕС
Председателят на комисията по образование в НС Огнян Стоичков. Снимка: БГНЕС

Как вицепремиерът Симеон Дянков е контролирал разходването на бюджетни средства във фонд "Научни изследвания" при управлението на подалия днес оставка министър на образованието Сергей Игнатов, ще попита председателят на комисията по образование в Народното събрание и депутат от "Атака" Огнян Стоичков пред "Фокус".

Именно злоупотребите във фонда станаха повод за уволнението на министър Игнатов.

"Финансовото министерство има представител в Управителния съвет във фонд „Научни изследвания”. Този представител е трябвало да контролира, да упражнява функцията си на надзор и да докладва на финансовия министър за пропуски или злоупотреби", каза още депутатът.

Той заяви, че тепърва ще се запознае с констатациите от проверката на Фонд „Научни изследвания”.

"Освен, че бяха медийно оповестени, в петък е приключила проверката и днес съм изискал от Министерски съвет Инспекторатът да ми представи доклада. В най-къси срокове – предполагам до ден-два, ще го имам. Комисията по образование ще бъде запозната с доклада", заяви Стоичков.

След това комисията ще реши дали да изслуша и министъра в оставка.

"Първо бих желал да се запозная с доклада, а след това и с възраженията, защото Министерство на образованието има право на възражение срещу доклада. Като съм запознат с тези два документа, тогава ще преценим и с оглед решението на Министерски съвет", посочи Огнян Стоичков.

Според него няма нужда от промяна в Закона за Фонд „Научни изследвания”.

„Не бих казал, че законът е лош. Трябва да се видят конкретните нарушения, и да се поеме конкретна отговорност и, ако се констатират пропуски в законодателната уредба, тогава може да се говори, че законът е лош. Това правителство работи по този закон четвърта година – ако законът беше лош, защо не казаха, че е лош преди да раздадат парите”, попита Стоичков. Според него - на този етап няма пропуски в законодателството, които да обуславят нарушенията във фонда.

„Нарушенията са персонална отговорност. Има конкретни извършители, конкретни разпоредители, има функция – надзор и контрол. Тя се осъществява от вицепремиера, той е ресорен в сектор „Образование” чрез своя представител. От друга страна, функцията „надзор и контрол” изпълнява и министърът на образованието”, каза още Огнян Стоичков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews