Искат ново условие за таксиджиите: Чисто съдебно минало

Елица Мартинова 18 юли 2013 в 15:53 2581 4

Таксита. Снимка: БГНЕС
Таксита. Снимка: БГНЕС

Чистото съдебно минало да е задължително изискване за кандидатите, желаещи да станат таксиметрови шофьори. Това предлагат от Министерството на транспорта след трагичния инцидент на бул. „Цариградско шосе“ на 10 юли, който отне живота на млада жена.

В парламента днес заседава Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения. На него се проведе дискусия на тема „Безопасност на движението по пътищата при осъществяване на таксиметров и автобусен превоз на пътници“. В дебата взе участие и зам.-министъра на транспорта Георги Тодоров.

Той обяви, че ресорното ведомство вече е подготвило пакет от мерки със законодателни промени за реформи в сектора. От министерството предлагат да се затегне контролът по психологическия подбор на шофьорите.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Валентин Божков коментира, че от 10-15 години в страната няма отнет лиценз на таксиметрова компания.

„Необходимо е таксиметровите шофьори да дават всяка година информация за своето състояние. Не може един водач, който е постъпил през 2001 г., да не е предоставил повече информация, тъй като той може да е осъждан вече няколко пъти досега“, изтъкна Божков.

Повод за дискусията в парламента стана трагичния инцидент от 10 юли, когато такси помете 12 души край автобусна спирка на бул „Цариградско шосе“. При катастрофата загина жена на 26 г., а дете бе прието в болница в критично състояние. Полицейска проверка след инцидента показа, че таксиджията е карал автомобила с високо съдържание на алкохол в кръвта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews