Нова драма с chitanka.info - спират книгите с авторски права

Александра Маркарян 03 август 2013 в 12:40 16059 49

Млада жена чете книга в библиотека. Снимка: БГНЕС
Млада жена чете книга в библиотека. Снимка: БГНЕС

Най-големият български сайт за безплатна литература chitanka.info спря достъпа до част от качените заглавия в очакване на атака от Асоциация "Българска книга", българските служби и дори ФБР.

Съобщение, предупреждаващо за спирането на достъпа до произведенията, е публикувано във форума на chitanka. То гласи:

"Ръководството на Асоциация „Българска книга“ (АБК), с предводител Веселин Тодоров, подготвя нова атака срещу „Моята библиотека“. Този път вика на помощ ФБР, които хич не си поплюват при погазването на човешките права. Заради тях в началото на годината се самоуби едно брилянтно момче — Арон Суорц/Шварц (Aaron Swartz) — само на 26 години".

По-надолу се цитира писмо, което, според авторите на поста, е било изпратено от Тодоров до членовете на Асоциацията (български издателства). В него се споменава среща между председателя  на АБК и агент Олсън от ФБР на 15 юли, която се занимава с киберпрестъпления и ще остане в София до края на годината. Тя, според цитираното писмо, е проявила голямо желание да съдейства в битката на Асоциацията с пиратските сайтове за книги и конкретно chitanka.info.

"Ангажиментът е да се направят необходимите стъпки чрез ФБР за отнемане на домейна на Читанка, евентуално ограничаване на достъпа до базата данни и ограничаване на индексирането в търсачките. За целта е много важно да предоставим информация за нарушени права за книги, които ние притежаваме, а са налични в сайта Читанка. Критерият е да имате действащ договор за издаване. Особено ценни са книги на американски автори, което ще бъде мотива за ФБР да работи по случая. Всякакви други нарушения също ще бъдат разгледани", се казва в писмото, цитирано в Chitanka.info.

OFFNews се свърза с г-н Тодоров, който освен трети мандат председател на АБК е и директор на издателство "Сиела" за коментар и подробности.

"Не бих искал да коментирам писмото. Става въпрос за лична, вътрешна кореспонденция между колеги. Публикуването ù във форума нарушава няколко закона", каза Тодоров. Той не пожела да коментира дали е имал наистина среща с агент на ФБР.

"Функциите ми като председател на Асоциацията включват вземането на мерки, когато колегите ми - членове на АБК са всички български издателства - подадат сигнал за нарушаване на авторските права. Спазването на закона е нормална практика за гражданите.

Потвърждавам, че изпращаме сигнали за нарушения на авторските права, включително срещу "Читанка". Но не до ФБР, а до ДАНС и прокуратурата - до българските служби, които работят с ФБР", каза Тодоров.

Той коментира още, че "има нужда от подобряване на компетентността на прокурорите по отношение на авторските права", защото много често прокурорите не можели да открият престъпления в някои действия, нарушаващи правата.

В тази връзка би било да има "обмен на информация с по-напреднали държави", заключи председателят на АБК.

Последният сигнал от АБК действително се отнасял до chitanka.info. Той предизвикал и съобщението с последвалата дискусия във форума на он лайн библиотеката. Писмото, категоричен бе Тодоров, не е идентично със съдържанието на сигнала.

По повод спрения достъп до произведения с авторски права, Тодоров заяви: "Това означава, че целта ни е постигната - спазването на правата. С няколко мои писма съм постигнал повече резултати от ДАНС и прокуратурата за години".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews