Орешарски обеща на земеделците пари, ако мине актуализацията

Нели Чолашка 08 август 2013 в 12:30 2919 7

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Ако актуализацията на бюджета стане факт, земеделските производители ще получат авансово парите от Европейския съюз до Нова година, обяви земеделският министър Димитър Греков след срещата на земеделските производители с него и с премиера Пламен Орешарски. 

Откакто се разбра, че президентът Росен Плевнелиев може да наложи вето на промените в Закона за бюджета, управляващите непрекъснато обясняват, че без актуализацията държавата няма да може да се разплаща с бизнеса, няма да има пари за социални плащания, а от вчера и за земеделските производители.

Следващият транш пък ще бъде платен до февруари, обеща още Греков. Засега той не може да каже какъв процент от парите ще бъдат изплатени тази година.

Премиерът пък е обещал, че ще изпрати нотификация, за да бъдат платени догодина 70 млн. лв. на земеделците за акциза за гориво. Според самите производители сумата би трябвало да е 160-170 млн. лв.

По думите на Греков авансовото плащане няма да става, както тази година с емитиране на заем, а ще се изпратят навреме документите в ЕС, за да преведат преведени част от парите до Нова година.

В противен случай те се прехвърлят за следващата каленадрна година, уточни земеделският министър. Той обясни, че началото на стопанската година започва през септември и е добре парите да се получават в същата стопанска година. 

На срещата на "Дондуков" 1 не присъства финансовият министър Петър Чобанов.

Ангел Вукодинов от земеделските производители напомни, че те получават парите си от ЕС и за тази година те са били преведени от Евросъюза и с нищо не ощетяват бюджета на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews