Паметникът на Цар Освободител - в склад за вторични суровини

07 октомври 2012 в 15:43 4248 5

Паметникът на Цар Освободител е оставен в склад за вторични суровини. Снимка: БГНЕС
Паметникът на Цар Освободител е оставен в склад за вторични суровини. Снимка: БГНЕС

Паметникът на Цар Освободител е оставен в склад за вторични суровини в софийския кв. Требич.

Това показа проверка на БГНЕС, след като днес от "Движение България на гражданите" обявиха, че демонтираният паметник е в изоставен в "селски двор". Първоначалната информация бе, че става въпрос за двор на цех за производство на дограма.

На пресконференцията днес скулпторът проф. Велислав Минеков обяви:

„Демонтираният паметник на Цар Освободител се намира в един селски двор - от едната му страна колят прасе, а от другата тенекеджия си изчуква колата. Паметникът е абсолютно зарязан, а около него е абсолютна кочина. Това е обидно и унизяващо за самия монумент".

Паметникът бе демонтиран на 5 септември с цел да бъде реставриран. Той трябва да бъде върнат на мястото си на 3 март 2013 г.

Проф. Минеков показа снимки на Коня, разположен в двор между паркирани автомобили, направени на 5 октомври, петък.

Според него от демонтажа до момента по паметника не са е извършвана никаква реставраторска дейност.

Обяснението на проф. Минеков е, че „паметникът трябва да престои по този начин известно време, за да се приберат едни пари“. Иначе за реставрацията му били необходими „точно два дена и половина и много по-малко от обявените 1.2 милиона лева“.

Според него, зад заявеното намерение за реставрация на паметника, всъщност се крие инвеститорски интерес за бъдещето изграждане на подземен паркинг, който да бъде отдаден на концесия на определена групировка.

„Укрепването е пожелано от едни много добри хора, които възнамеряват да строят отдолу подземен паркинг, където ще си паркират колите депутатите, Столична община и заможните хора. Този ремонт се прави, за да услужим на тези добри хора, които искат да печелят пари със страшна сила", каза Велислав Минеков.

Действително необходимата сума за ремонта на паметника била в пъти по-малка от обявената. Проф. Минеков не изключи възможността да става въпрос за прикрито финансиране на ГЕРБ.

„Това е вандализъм, причинен от държавата“, коментира професорът.

---------------

Информацията има развитие, което коренно променя новината. Можете да го видите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша