Паси: Без военна намеса в Сирия няма да мине и България ще участва

OFFNews 28 август 2013 в 08:57 4749 43

Соломон Паси, бивш външен министър.
Соломон Паси, бивш външен министър.

„Сирийците са народ, изложен на много сериозна заплаха, и не остана никакъв друг изход за тях освен военната интервенция. Но фактът, че ще участваме на страната на една военна коалиция, в никакъв случай няма да застраши сигурността на България“, каза пред "Нова телевизия" бившият външен министър Соломон Паси.

„Истината е, че Башар Асад трябва да бъде отстранен, тъй като достатъчно дълго време упражнява терор върху своя народ. Така или иначе операцията е в ход и само чудо може да я спаси. Ситуацията в Сирия е краен случай, така че военната намеса е необходима дори без разрешението на ООН", коментира още той.

По думите му България не може да има водеща роля в този конфликт, но трябва да сме част от един активен консенсус.

Паси прогнозира, че страната ни ще бъде залята от огромна бежанска вълна, идваща от Сирия през Турция.

"Трябва да си даваме сметка, че сме почти съседи със Сирия – дели ни само една Турция и бежанската вълна, тръгваща на Запад, ще се насочи или към Гърция, или към България.

Това е проблемът, над който трябва да се замислим и трябва да действаме в тази насока колкото може по-бързо и по-категорично“, предупреди бившият външен министър.

По негово мнение Русия трябва да участва на равни нива със Запада и Турция.

"Засега такива сигнали няма, но дългосрочното развитие на геополитиката предсказва така, че след едно десетилетие Русия и Запада ще действат заедно срещу диктаторите", прогнозира Паси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews