Плевнелиев: Не бива да сме зависими от една тръба

Юлиан Христов 05 април 2012 в 10:31 1085 0

Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС

Не бива да зависим само от един източник на енергия и една тръба. Това каза в обръщение към депутатите президентът Росен Плевнелиев, което направи оценка на проведения месец на политическите консултации в президенството.

Плевнелиев смята, че в програмата с приоритети до 2020 година трябва да се наблегне на създаване на газови връзки със съседите. Според Плевнелиев решението за отказ от проекта „Белене“ е правилно, защото проектът е икономически неизгоден, финансово необезпечен и без ясен пазар за продажба на произведената от него електроенергия.

Акцентът в енергетиката трябва да бъде поставен върху енергийната ефективност, където страната ни е „европейски шампион по пилеенето на енергия“. Според президента печеливш от енергийната ефективност освен бизнесът, ще бъдат потребителите, а не както сега - „група влиятелни хора в енергетиката“.

Президентът обобщи, че в националната програма 2020 трябва да се наблегне и на стимулирането на инвестициите. Очакваният растеж тази година е нисък най-вече заради намаленото потребление и спада в инвестициите. „Трябва малките и средни предприятия да установят контакти с чуждестранни партньори, да имат лесен достъп до кредитиране и експортно застраховане, да се създадат стимули за инвеститорите“, каза президентът.

Преодоляването на младежката безработица е друг основен акцент. Според Плевнелиев преходът от обучение към заетост трябва да е бърз, като се създадат програми за предприемачество в средните и висшите училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews