Въглеродните квоти може леко да оскъпят тока

17 април 2013 в 18:27 1591 1

ТЕЦ Марица изток 2
ТЕЦ Марица изток 2

Възможно е слабо увеличение на цената на тока заради задължението на топлоелектрическите централи да купуват въглеродни квоти от 1 юли. Това обяви председателят на енергийния регулатор (ДКЕВР) пред бТВ. Регулаторът ще трябва да признае разходите им.

За 2013 г. година ТЕЦ-овете ще трябва да си купят квоти за 30 % от емисиите си въглероден диоксид през годината (1 „квота“ е разрешително за изпускане на 1 тон въглероден двуокис). Цената на европейските въглеродни квоти е паднала до 2.64 евро, съобщи още Харитонова.

„Разчетите, които съответните централи са правили, са някъде от порядъка на 6-7 евро на тон емисия. Аз въобще не говоря за драстично увеличение на цената, а казвам, че незначително увеличение може да се получи именно от тези емисии, които са едни допълнителни разходи, които на централите трябва да им ги признаем“.

ТЕЦ-овете, както и останалите енергийни компании, вече внесоха предложенията си в ДКЕВР за промяна на цените, по които се изкупува токът им, от 1 юли. Най-голямо повишение на цената си е поискала държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ - „При сметка 6-7 евро, наполовина, че даже и повече, е ясно – пада цената от това, което са поискали”, посочи Харитонова.

Термичните централи и досега купуваха въглеродни квоти, но разполагаха с голямо количество безплатни, което покриваше много голяма част от производството им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews