Стойка Кръстева ще се боксира за златото в Токио

OFFNews 04 август 2021 в 08:29 3142 0

Снимка БОК, Костадин Андонов – Start-Photo

България има финалист на олимпийския боксов турнир. За златото ще се боксира Стойка Кръстева в категория до 51 кг. Така тя си осигури минимум сребърен медал от игрите в Токио. Българката стигна до този успех след категорична победа над местната любимка Цукими Накими и на 7 август ще се боксира за титлата.

За последно български боксьор стигна финал на олимпийските игри в Атланта. Тогава Даниел Петров спечели златото в категория до 48 килограма, а Серафим Тодоров (57 кг) и Тончо Тончев (60 кг) грабнаха сребърни отличия.

Европейската шампионка от София 2018 и двукратна световна вицешампионка Кръстева се наложи срещу 22-годишната представителка на домакините с 5:0 съдийски гласа (30:27, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27).

35-годишната българка показа по-ефективна игра и имаше предимство през цялата среща срещу много енергичната си съперничка, бронзова медалистка от Световния шампионат в Ню Делхи 2018 Намики.

Така Кръстева стана първата българка на финал на Олимпиада в женския бокс.

В мача за титлата на 7 август в 8.15 часа българско време тя ще срещне европейската шампионка и световна вицешампионка Бусе Наз Чакъроглу (Турция), която е поставена под номер 1 в схемата.

Представителката на южната ни съседка победи с 5:0 съдийски гласа Хсиао Хуан от Китайско Тайпе. Туркинята е добре позната на нашето момиче, след като вече са се срещали на големи първенства и имат поделено надмощие. 

"Мисля, че нещата се получават. Благодаря на треньора си, който ме подготвя отлично с информация за съперника. Ще се доверявам на треньора и за финала. Да изгради перфектната стратегия за този мач", коментира Кръстева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews