Войната в Украйна: мир само срещу териториални отстъпки?

Кога ще свърши войната в Украйна, която попадна в патова ситуация? Как да бъде прекратена и с какъв резултат? Нито Москва, нито Киев искат да преговарят за мир, но на Запад се засилва натискът за дипломатическо решение.

Кристоф Хаселбах, ДВ 07 ноември 2022 в 21:44 9563 14

Блок след обстрел в Харков, Украйна

Снимка БТА/АП

Блок след обстрел в Харков, Украйна

Войната в Украйна изглежда се намира в патова ситуация. Украинската армия, благодарение и на предоставяните ѝ от Запада оръжия, си върна големи части от заграбените територии. Но руският президент Владимир Путин явно не се спира пред нищо - продължава целенасочено да унищожава цивилната инфраструктура на Украйна, бомбардира жилищни райони и плаши с ядрено оръжие. Особено преди началото на зимата актуален става въпросът колко дълго още ще продължи тази война, възможен ли е мир и при какви условия. 

Военно решение

Най-общо казано има два лагера, около които се групират мненията. Единият твърди, че решението на този конфликт може да е само военно - Украйна да прогони руската армия от всички превзети от нея територии, включително от Крим. И чак тогава да се мисли за преговори с Русия. Такава е и позицията на украинското правителство, която не е изненадваща. В края на август по случай Деня на независимостта президентът Зеленски заяви, че страната трябва да продължи да се бие, „без да прави каквито и да е отстъпки и компромиси“.

По същия начин виждат нещата и страните, граничещи или намиращи се близо до руската граница, като балтийските държави или Полша, които се чувстват застрашени от Москва. Те също смятат, че дори и най-малката отстъпка пред Русия ще бъде проява на слабост, която само ще окуражи Кремъл да предприеме нови инвазии.

Подобна е позицията и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в интервю за ДВ заяви, че „Украйна трябва да спечели войната“. Той обаче не уточни какво разбира под това „Украйна да спечели“. Във всеки случай Столтенберг изключи всякакви прояви на отстъпчивост и подчерта: „Не бива да забравяме, че ако Русия на президента Путин прекрати боевете, това ще означава мир. Но ако Украйна спре да се сражава, това ще бъде краят на съществуването ѝ като независима държава“.

Сред привържениците на тезата, че Русия е длъжна да върне окупираните украински територии, е и германската външна министърка Аналена Бербок. Според нея всяка готовност за компромис ще бъде проява на наивност, каквато е била проявена при анексията на Крим от Русия.

Териториални отстъпки

В другия лагер надделява виждането, че няма военно решение, тоест Украйна не може да победи с военни средства Русия, която в краен случай винаги може да извади от ръкава си и ядрения коз.

В тази връзка политологът от Университета в Хале Йоханес Фарвик определи пълното освобождаване на Украйна като „максимална цел“. Според него обаче тя е нереалистична, защото това би означавало „или дълга изтощителна война с много жертви, или ядрена ескалация“.

Западните гласове, които пледират за компромиси от страна на Украйна, засега са рядкост – особено след успешните контраофанзиви на украинците това лято. И все пак ги има: през май бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър посъветва Украйна да се съгласи на териториални отстъпки, за да сключи мир с Русия. Но два месеца по-късно се поправи и вече беше против преотстъпването на територии на Русия.

В Германия тезата за териториални отстъпки от страна на Украйна също има привърженици - най-вече от дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ и Лявата партия настояват за мирни преговори. Фарвик казва в тази връзка следното: „Политиците на запад табуизират въпроса за евентуални териториални промени, като смятат, че това ще бъде един вид капитулация пред руската агресия. Ако обаче не разчитаме, че режимът в Москва скоро може да падне, те (териториалните отстъпки) могат да се окажат единственият изход от тази ситуация“.

Берлин: Украйна трябва сама да реши

Германското правителство оставя изцяло на Украйна решението за това дали и кога да преговаря с Русия, включително и по въпроса за евентуални териториални отстъпки. Берлин се въздържа от това да оказва натиск върху Киев.

Президентът Зеленски настоява битката да се води „до край“ и се надява, че Украйна ще продължи да бъде подкрепяна отвън. Но такава подкрепа зависи от настроенията в западните общества, които се борят с високите енергийни цени и инфлацията, които донякъде са следствие от войната. В същото време много градове са претоварени и вече не могат да приемат повече украински бежанци. В Германия подкрепата за санкциите срещу Русия и за оръжейните доставки за Украйна засега остава стабилна, но едно нещо ще е променила драматично спрямо лятото: актуално проучване от началото на ноември показва, че 55% от германците смятат за недостатъчни полаганите дипломатически усилия за прекратяването на войната – с 14% повече отколкото през юни 2022.

Също и в САЩ се засилва натискът, който може само да нараства, ако републиканците спечелят междинните избори в страната. Междувременно 30 конгресмени от Демократическата партия призоваха в писмо президента Джо Байдън за започването на директни преговори между САЩ и Русия за бързо прекратяване на войната в Украйна.

Неутрален статут за Украйна?

В момента обаче нито Русия, нито Украйна не са готови на преговори: Украйна се надява са си върне още от загубените територии, а Русия залага изцяло на тактиката за водене на изтощителна война.

Йоханес Фарвик отправя следния съвет към политиците: „Да останем солидарни с Украйна, но да не се търси военна победа над Русия, а по-скоро да се заложи на баланс на интересите“. Например, като се даде „неутрален статут на Украйна, който да е приемлив за Русия, но и да съдържа достатъчно гаранции за сигурността на Украйна.“ Това би означавало също и „териториални промени в Украйна, които макар и да са нарушение на международното право, би трябвало да приемем като необходимост, продиктувана от живота.

Дойче Веле 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

18

Джендо Джедев

08.11 2022 в 10:11

Ордьовърчо,

Фактите са, че отделянето на Косово не противоречи на международното право:

"През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН сезира Международния съд в Хага с искане, той да се произнесе, дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина, не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право.". За разлика от попълзновенията на матушката ти към Украйна. Колко държави признаха откраднатите от Рашка територии за нейна собственост? ;)

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE

А, викаш, Бан Ки Мун е направил изявление, ама никой не го е виждал и чувал, а? :D

345

14

Джендо Джедев

08.11 2022 в 07:44

Пешко от Перни,

Питай тия от гарата в Донецк дали "взривоопасните предмети" са изгоряли. Е, изгоряли са, да. Ама в гарата. :D

345

13

Джендо Джедев

08.11 2022 в 07:43

Харди,

Имаме си газ, кви зими те гонят, кви 5 лева? За сметка на това твоите братушки бая ще зъзнат в окопите. Е, няма да е дълго - HIMARS ще ги сгреят. :D

-5426

12

Бай Пешо от Перни 6

08.11 2022 в 06:36

Почват вече да говорят за отсъпки, да обработват мнението на хората, а фоскоро зелето издаваше закони забраняващи преговори с Русия или със сегашния им президент. Май пушечното месо -украинци вярно са на свършване, а техниката която им караха 6 месеца изгоря в Харков и Херсон. Сега като им влязат и от север, сами ще тичат на колене в Москва.

9030

11

Ivan Terziysky

08.11 2022 в 05:31

Това е неприемливо. Връщаме се в тъмните времена на несигурни договори и съюзи, без правила. Catch as Catch. Тоя мач вече сме го играли. Не става.

318

9

Valioka

07.11 2022 в 23:22

евроалкохолик, тука вече се усра яко... Я пак... Израел окупирал незаконно палестинските земи?... Коя точно история четеш, за да видиш изобщо съществуването на държавата "палестина" някъде във времето? Или за територията "палестина", или за местността "палестина"... Или за каквато и да е "палестина"... Къде, посочи някакъв източник, защото аз не знам за такъв. Ти си начетен, разсъждаваш, изказваш се, насираш се и пак се изказваш... Та въпросът беше за "палестина"... Къде да четем?... Нали си знаеш - а посегне някой към Израел, а ... през пръстите...
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков