България не е поискала помощ по Механизма за гражданска защита на ЕС заради Царево

OFFNews 14 септември 2023 в 09:47 858 0

Виргиниюс Синкявичю

Снимка Кадър, Нова тв

Виргиниюс Синкявичю

България все още не е поискала помощ по Механизма за гражданска защита на Европейския съюз, който позволява да се компенсират поне отчасти щетите от наводненията по Южното Черноморие. Това каза европейският комисар за околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс в интервю за Нова телевизия.

„Страната все още разполага с време да кандидатства за такива средства, срокът е три месеца. Взема се решение, като се отчита размерът на бедствието. Сумата се изплаща на държавата еднократно”, подчерта европейският комисар.

Синкявичюс поясни, че средствата може да се предвидят за различни разходи, например за инфраструктура. „Имам информация, че 12 моста са разрушени по време на наводненията. Това е инфраструктура от критична важност. Затова се надявам, че България ще съумее да използва Механизма за гражданска защита на Европейския съюз”, заяви той.

Не може да обвиняваме промените в климата за всяко едно екстремно метеорологично събитие. Те обаче водят до по-чести такива събития, правят ги по-тежки и по-дълготрайни, каза още Виргиниюс Синкявичюс. Бяхме свидетели на скорошните наводнения в България, които причиниха четири смъртни случая – това е огромно бедствие, отбеляза той.

Между 25 и 30 млн. лева вероятно е щетата, която природата е нанесла на територията на община Царево, обяви кметът на инж. Георги Лапчев след последното заседание на местния Кризисен щаб след наводненията в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки