ЕП прие нови правила за защита на граждани от дела шамари

OFFNews 27 февруари 2024 в 17:09 563 1

ЕП

Снимка GettyImages

Евродепутатите приеха нов закон, с който се гарантира, че лицата и организациите, работещи по въпроси от обществен интерес, като основните права, твърденията за корупция, защитата на демокрацията или борбата срещу дезинформацията, получават защита от ЕС срещу неоснователни и неправомерни съдебни дела. Защитата ще се прилага за всички трансгранични дела, освен когато ответникът и ищецът са от същата държава от ЕС като съда или когато делото е от значение само за една държава членка.

Европейският парламент одобри закона с 546 гласа "за", 47 гласа "против" и 31 гласа "въздържал се". Той е съгласуван със Съвета на 30 ноември 2023 г. С приемането му евродепутатите потвърдиха решимостта си да защитават журналисти, активисти и хора от академичните среди и техни сдружения от неправомерни съдебни дела, целящи да ги заглушат.

Настоящата директива влиза в сила на двадесетия ден след публикуването ѝ в Официален вестник на Европейския съюз. Държавите членки разполагат с две години, за да транспонират правилата в националните си правни системи.

Членовете на ЕП гарантират, че жертвите са по-стабилно защитени чрез въвеждането на две гаранции – прекратяване на ранен етап, ако случаят е неоснователен, и възможност да се поиска от ищеца да заплати прогнозните разходи по производството, включително законното представителство на ответника, и обезщетение за вреди. Ако ответникът поиска прекратяване на производството на ранен етап, ищецът следва да докаже, че има основания за неговото продължаване. Съдът може също така да наложи други санкции на ищците, които често са политици, корпорации или лобистки групи, например да ги осъди да платят обезщетение за вреди.

Новите правила гарантират, че съдебни решения на трети държави по неоснователни или неправомерни производства срещу физически лица или институции от ЕС няма да бъдат признавани.

Правителствата на държавите от ЕС ще гарантират също, че потенциалните жертви на неправомерни съдебни производства могат да получат достъп до информация на едно място относно процесуалните гаранции и средствата за правна защита, включително правна помощ и финансова и психологическа подкрепа. Държавите членки ще трябва да гарантират предоставянето на правна помощ при трансгранични граждански производства. Те следва също така да публикуват всички окончателни съдебни решения по стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (известни на английски като SLAPP) и да събират подробни данни за тях.

С оглед на нарастващия брой SLAPP дела в ЕС евродепутатите предложиха в резолюция от 2021 г. мерки за защита на журналистите, медиите и активистите от правен тормоз.

С приемането на това законодателство членовете на ЕП отговарят на предложенията на гражданите, включени в заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа: относно борбата с дезинформацията и пропагандата, разработването на по-ефективна и единна политика за автократични и хибридни режими и развиването на партньорства с организации на гражданското общество, въвеждането на законодателство за справяне със заплахите за независимостта на медиите и стриктното прилагане на правилата на ЕС в областта на конкуренцията в медийния сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

27.02 2024 в 21:34

това е толкова важно, че никой не разбира почти

колосално постижение, доволен съм, че крайно десните не са го саботирали

скоро като почнат да взимат превес при избори, ще разберат какво значи това
 
X

Да помогнем на украинските деца!