ЕП прие строги правила за намаляване на замърсяването от промишлеността и животновъдните стопанства

Даниела Добрева, Страсбург 12 март 2024 в 15:49 882 1

замърсители

Снимка ЕП

Европейският парламент прие днес споразумението за преразглеждането на Директивата за емисиите от промишлеността и новия регламент за портала за емисии от промишлеността.

Новите правила ще направят задължително определянето на най-строгите нива на емисиите за обхванатите сектори. Заради недостига на вода целите за екологична ефективност ще станат задължителни за потреблението. За отпадъците ефективното използване на ресурсите, енергийната ефективност и използването на суровини целите ще бъдат в рамките на определен диапазон, а за новите техники — индикативни.

"Днешното гласуване показва ангажимента на ЕП към целите за нулево замърсяване на Европейския зелен пакт и здравето на европейците. То също демонстрира, че тези цели могат да бъдат постигнати без налагане на допълнителна административна тежест върху предприятията и особено върху европейските земеделски производители. Гласуването подчертава, че евродепутатите разбират причините зад протестите на фермерите", посочи след вота докладчикът по темата - българският евродепутат Радан Кънев.

На базата на правната рамка на ЕС се издава т.нар. у нас комплексно екологично разрешително. Най-големите замърсители са стоманодобив, въглищни централи, металургия, химическа промишленост и пр., но и най-големите животновъдни стопанства - става дума за свинеферми и птицеферми. ЕК е предложила директивата да обхване и говедовъдството, но позицията на Европарламента е била против.

Малката част на директивата - за животновъдните стопанства, бе обаче политическият залог за нея. Заради протестите на земеделците, обхванали цяла Европа, до последно не се знаеше как ще гласуват евродепутатите.  

Преразгледаната директива за емисиите от промишлеността ще обхваща и инсталациите от добивната промишленост (мини) и големите инсталации, произвеждащи батерии.

Ще бъде разширен обхватът на мерките по директивата за емисии от промишлеността, така че да обхванат свиневъдните стопанства с повече от 350 животни. Изключват се стопанства, които отглеждат свине по екстензивен или биологичен начин, и са отглеждани навън за значителен период от време в рамките на една година. Директивата се прилага за стопанства с кокошки носачки с повече от 300 птици и за стопанства с бройлери с повече от 280 птици. За стопанствата, в които се отглеждат както свине, така и домашни птици, ограничението ще бъде 380 животни.

До 31 декември 2026 г. ЕК ще оцени дали е необходимо по-нататъшно справяне с емисиите от отглеждането на добитък, включително от едър рогат добитък, и клауза за реципрочност, за да се гарантира, че производителите извън ЕС отговарят на изисквания, подобни на правилата на ЕС, когато изнасят за ЕС.

Прозрачността и участието на обществеността във връзка с лицензирането, експлоатацията и контрола на регулираните инсталации ще бъдат подобрени, тъй като Европейският регистър за изпускането и преноса на замърсители ще бъде трансформиран в портал на ЕС за емисиите от промишлеността, където гражданите ще имат достъп до данни за всички разрешителни на ЕС и за замърсяващи дейности на местно равнище.

Дружествата, които не спазват изискванията, могат да бъдат санкционирани в размер на най-малко 3% от годишния оборот на оператора в ЕС за най-тежките нарушения. Държавите от ЕС предоставят на гражданите, засегнати от нарушенията, правото да искат обезщетение за вреди, нанесени на тяхното здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

12.03 2024 в 19:57

Видят ли такваз тръба контролните (редовно обхождане на бреговете), требе да я затъкнат, да заложат пусията, след което тия, дет са за глобяване, сами ще дойдат да си получат заслуженото... (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!