Евродепутатите одобриха помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро

OFFNews 27 февруари 2024 в 16:18 492 0

ЕП

Снимка GettyImages

Евродепутатите одобриха ключова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро. 

Нито един наш евродепутат не е бил "против". "За" са гласували шестима от общо седмината ни депутати от ЕНП, двамата от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти, както и тримата от ДПС и либералната група "Обнови Европа". Българските социалисти Сергей Станишев и Елена Йончева също подкрепиха създаването на Механизъм за Украйна, сочат резултатите от поименното гласуване в Европейския парламент в Страсбург. Останалите трима български евросоциалисти не участваха в гласуването. Българските евродепутати са 17. 

Помощта за Украйна е под формата на безвъзмездни средства, заеми и гаранции.

Парламентът подкрепи преразгледания дългосрочен бюджет на ЕС – многогодишната финансова рамка (МФР). Промените са свързани с Механизма за Украйна на стойност 50 млрд. евро и платформата "Стратегически технологии за Европа" (Strategic Technologies for Europe Platform” – STEP), която има за цел да направи ЕС стратегически по-независим и да насърчи иновациите.

Настоящата актуализация на МФР увеличава бюджета на ЕС за справяне с миграционните и външните предизвикателства и подобрява бюджетната гъвкавост и готовността на ЕС за действие при кризи. 

Многогодишната финансова рамка (МФР) определя годишните ограничения („тавани“ за разходите) на поетите от ЕС задължения в различни области на политиката (широки категории разходи, наречени „функции“) и на общите годишни плащания за период от седем години. Настоящата рамка за периода 2021—2027 г. беше приета през 2020 г. На 20 юни 2023 г. Европейската комисия предложи междинно преразглеждане, включително създаването на Механизма за Украйна и STEP

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!