Германия към Македония: Включете българите в конституцията, иначе няма преговори с ЕС

OFFNews 04 юли 2023 в 21:34 11456 2

Мануел Сарацин

Снимка Bündnis 90/Die Grünen Bundestagsfraktion

Мануел Сарацин

Навлязохме в решаващата фаза за промените в конституцията на Република Северна Македония. Всички ние искаме българите да бъдат записани в основния закон. И това да бъде окончателно. Но за да стане това, парламентът в Скопие трябва да постигне мнозинство, заяви пред БНР специалният пратеник на федералното правителство на Германия по Западните Балкани Мануел Сарацин.

За Република Северна Македония това лято трябва да е лятото на истината. За страната, но и за ЕС вече е крайно време и е изключително важно да има отговор. Отправихме нашето предложение преди година и оттогава чакаме отговора на Скопие. Няма да има други преговори, нито друго предложение. Няма да има друга сделка, отбеляза Мануел Сарацин.

Казвам го всеки път, когато съм в Скопие. Можете да приемете това предложение или не. Но нови преговори няма да има. Дори и да се появят идеи за нови преговори с България, ние няма да ги подкрепим. Няма да променяме преговорната рамка. В противен случай това ще се превърне в безкрайни преговори, само защото някъде има ново правителство. Време е да имаме яснота. Естествено, ще приемем решението на Скопие. Но мисля, че дойде времето да получим отговор. Надявам се, че конституцията ще бъде променена още тази година, но пак казвам - време е за отговори, заяви специалният пратеник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

05.07 2023 в 08:43

След преспанското споразумение, с което приключи войната с албанците, да си в конституцията води до много последствия, включително и до властови позиции. За това е целия вой.

Няма измъкване, френското предложение е на ЕС, ако искат, испанското председателство няма да промени нищо.

След това няма да може да закриват клуб на името на Цар Борис например, но ще има български културни центрове, театри, часове по български език в училище и още много.

Колкото и да лаят, Струмица и Охрид са български градове.

135

1

Far Rider

05.07 2023 в 08:36

Добре, че дойчовците са твърди, че българската позиция е " да се съобразим с позицията на мАсква"!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки