Макрон, Шолц и Туск се опитат да изработят единен подход към помощта за Украйна

OFFNews 15 март 2024 в 18:32 1309 2

Ваймарската тройка

Снимка БТА/АП

Френският президент Еманюел Макрон се срещна в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц и полския министър-председател Доналд Туск, за да изработят обща позиция на европейските държави за военната помощ за Украйна в борбата с руската агресия, съобщи Би Би Си.

Предишния ден между европейските съюзници на Киев се появи разрив.

Макрон заяви, че ситуацията в Украйна застрашава сигурността на французите и на всички жители на Европа. Според него, ако руските сили победят, сигурността в Европа ще бъде сведена до нула.

Шолц е далеч по-сдържан - той изключи разполагането на германски крилати ракети "Таурус" на украинска територия.

През последните месеци украинската армия е изправена пред катастрофален недостиг на оръжия.

След като десните републиканци в Конгреса блокираха пакет от военна помощ за Украйна в размер на 60 млрд. долара, Шолц все по-често е призоваван да увеличи военната помощ за Киев. Германия остава най-големият доставчик на помощ за украинските въоръжени сили в Европа.

Въпреки това полският министър-председател Доналд Туск (той се присъедини към Макрон и Шолц този вечер) заяви предишния ден, че Полша, Германия и Франция трябва да действат заедно, като "мобилизират цяла Европа".

"Как изглежда истинската солидарност с Украйна? По-малко думи, повече оръжия", написа той в социалните мрежи.

Разногласията между Париж и Берлин се засилиха през последните няколко седмици, след като германският канцлер заяви, че в Украйна ще трябва да бъдат изпратени и германски войски, които да се грижат за ракетите с далечен обсег "Таурус".

Президентът Макрон пък разгневи някои европейски партньори, като заяви, че не може напълно да изключи изпращането на западни войски в Украйна. В обширно интервю за френската телевизия в четвъртък вечерта той каза, че самият той не би желал подобно развитие, но че "всички подобни варианти са възможни".

Макар да подчерта, че целта на Франция е да постигне мир, той предупреди, че Русия се стреми да разшири влиянието си и няма да се ограничи само с Украйна.

"Ако оставим Украйна на мира, позволявайки на Москва да спечели тази война, Русия ще заплаши Молдова, Румъния и Полша като следващи", посочи Макрон.

В навечерието на петъчната среща на тримата европейски лидери, за която се твърди, че е опит за съживяване на т. нар. Ваймарска тройка, Шолц разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски, като по-специално заяви, че срещата на върха в Берлин ще бъде от голямо значение за предоставянето на "цялата възможна помощ" на Украйна.

От своя страна Зеленски съобщи на германския министър-председател, че бронираните машини, артилерията и противовъздушната отбрана са особено приоритетни области за подкрепа на ВСУ в момента.

В четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази загрижеността си от липсата на оръжия за украинците. Той заяви, че след повече от две години от началото на пълномащабната руска инвазия на украинците не им липсва кураж, но им липсват боеприпаси.

Твърди се, че недостигът на оръжия сред бойците на ВСУ е една от основните причини, поради които руските сили напоследък са постигнали някои успехи на фронта.

По време на речта си Столтенберг на два пъти призова властите на всички държави членки на алианса да предоставят на Украйна всичко, от което се нуждае, възможно най-скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!