Политици настояват правото на аборт да бъде записано в Хартата за основните права на ЕС

OFFNews 10 март 2024 в 11:07 940 4

ЕП

Снимка Фейсбус

Европейският парламент.

Високопоставени политически фигури от групите на либералите и Зелените в Европейския парламент се обявиха за включване на правото на аборт в Хартата за основните права на Европейския съюз, откликвайки на призивите на френския президент Еманюел Макрон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Председателят на фракцията на Зелените в ЕП Терeза (Тери) Райнтке и Валери Айе, която оглавява парламентарната група на либералите от "Обнови Европа", обявиха това в интервю за изданията от германската медийна група РНД, публикувано днес.

"Правото на безопасен аборт трябва да залегне в Хартата за основните права на ЕС като основно право", каза пред РНД Райнтке, която е европейски депутат от 2014 г.

Правото на жената да взема самостоятелни решения за тялото си не бива да зависи от това коя политическа партия е на власт в дадения момент, допълни тя.

Айе, която е евродепутат от Франция и съюзник на Макрон, също заяви, че подкрепя инициативата на френския президент.

"Докато радикалната десница усилено търси нови начини да прокарва реакционния си дневен ред, ние в едно истински либерално общество трябва да бъдем по-решителни от всякога в отстояването на правата на жените - правото на аборт трябва да бъде включено в Хартата за основните права на ЕС, защото никога не бива да допускаме правата на жените да зависят от популистите", каза тя.

В петък Макрон обяви, че свободата на аборт трябва да залегне в Хартата, която регламентира основните права на гражданите на ЕС.

В понеделник Франция записа правото на аборт в конституцията си, което стана факт след историческо гласуване в парламента, отбелязва ДПА.

Абортите до десетата седмица от бременността са разрешени във Франция през 1975 г. По-късно законът е променен така, че те да бъдат позволени до 14-тата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

15.03 2024 в 07:09

* едно правило в...

2550

3

alfakentavur

15.03 2024 в 07:08

Зла свекърва, това изобщо не е така.
От векове има една правол в медицината и го има и до ден днешен - ако раждането е толкова тежко, че трябва да се избира да бъде спасен един от двамата - или майката, или детето - ВИНАГИ, АБСОЛЮТНО ВИНАГИ се спасява майката.
И решението тук не е нейно, а на лекарите. Да ги заклеймим като убийци.

Аборт по желание (но по медицински причини) се прави до 7-мата седмица. На този етап фетусът е още много далеч от човешко същество. И докато е свързан с пъпната връв с майката - той е част от нея, а не самостоятелно същество.

1000

2

Зла свекърва

14.03 2024 в 22:03

Абортът е убийство на човешки индивид в развитие. Не проумявам как може да бъде "право", че и "основно право".

Право на свобода, на свободно изразяване на мисълта, на свободен избор на религия, на свободно сдружаване, на спраедлив съдебен процес - всички тези права защитават гражданите от произвола на държавата, без да накърняват ничии права.

Докато абортът не може да бъде право, защото е отнемане на живот. Жената може да прави със собственото си тяло каквото си иска, но не може да посяга на чужд живот - на живота на детето. Правото на живот на детето е първостепенна ценност и е пред всички останали права на жената. Тя може да не го допуска в себе си, като използва контрацептив. Но няма право да го убива, ако то вече расте в утробата й.

22548

1

dolivo

11.03 2024 в 09:05

50% от жените между 20-30 са без деца.

от тях, 50% няма да имат никога.

95% съжаляват, когато споделят съкровени мисли с терапевта си. Останалите го крият.

Не знам дали правото да избираш сам , при положение че бъдещия теб няма да е съгласен с твоя избор, е единственото, към което да се стремим.

Аз нямам вяра на себе си за някой неща, и се опитам на други, включая к специалисти.

С тази раждаемост, насърчаването на псевдо права, уж, не знам дали е най-добрата употреба на време и пари на скъпата институция парламент.

Да се разберем за медицински и други юридически ситуации за прекратяване, а вместо унищожаване на правото на живот на неродения плод, и то с празненства и тържества, не благодаря.

Половината млади жени са незрели да вземат това решение. Топка.

А популисткия политик с удоволствие ще вземе вота на жената, за да си оправи неговата кариера.

Нали така, всеки сам си решава. Затова сме на това дередже. Решаваш си, пък нямаш квалификация, а бъдещия теб да го духа.

 
X

Да помогнем на украинските деца!