Предсрочен вот в Гренландия заради минен проект

OFFNews 06 април 2021 в 07:52 2124 1

Жителите на Гренландия избират днес свой парламент на предсрочeн вот, до които се стигна заради пораждащ полемика минен проект, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На огромния арктически остров с население от само 56 000 души и с близо 40 000 избиратели две основни партии се противопоставят по въпроса за задействането на проект за мина за редкоземни материали и за уран в Куанерсуит.

Привържениците на проекта, сред които и социалдемократическата партия Сиумут (Напред) - тя бе на власт досега, виждат в него източник на значими приходи за малката икономика, зависима до голяма степен от датски субсидии. За противниците на проекта, сред които и инуитската партия Инуит Атакатигиит (Инуитско братство) - лява формация с екологически уклон, проектът е заплаха за крехката околна среда, която вече се сблъсква с ускорения процес на климатични промени.

Изборите започват в 11 ч. по Гринуич и продължават до 22 ч. по Гринуич. Местата в парламента са 31. До предсрочния вот се стигна, когато партия Демократите, която беше против проекта за мина, напусна през февруари управляващата коалиция и така правителството на Ким Килсен (Сиумут) остана бе мнозинство. Допитванията отреждат първо място на Инуит Атакатигиит, докато Сиумут изостава.

Базираната в Австралия компания Грийнланд минералс, която е с китайски капитали, държи от 2010 г. разрешително за разработване на минния проект. Проектът може да създаде нови работни места и постъпления в размер на около 235 милиона долара на година, както и да диверсифицира икономиката на Гренландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки