Атанас Пашев пред Nostrabet: Ботев ще ликува с Купата на България

OFFNews 14 май 2024 в 11:18 1016 0

Сряда ще е голям ден за Ботев Пловдив, тъй като отборът ще опита да постави в своята витрина четвърта Купа на България в историята си. Задачата на „канарчетата“ обаче няма да е лека, тъй като в битката за трофея ще срещнат хегемона по нашите терени през последните 13 години Лудогорец, но от друга страна щом си стигнал до такава битка е нормално да дадеш всичко от себе си, за да я спечелиш.

Сред тези, които ще стискат палци на Ботев и ще искат той да ликува, е и една от неговите харизматични личности – Атанас Пашев. Неповторимото ляво крило и голмайстор на един от славните отбори на „жълто-черните“. Пред Nostrabet.com Пашев изразява оптимизъм, че любимият му клуб ще триумфира и разкрива своите очаквания за сблъсъка.

Г-н Пашев, какво си спомняте от първия си финал в турнира с Ботев като играч, който е срещу Левски?

Това беше преди 40 години в Кърджали при страхотна атмосфера. Много наши привърженици бяха дошли да ни подкрепят, но и съперникът също имаше доста публика, и по едно време имах чувство, че стадионът ще се срути. 20 минути преди края при 0:0 отсъдиха дузпа за нас и Динко Дерменджиев, Бог да го прости, нареди от пейката аз да я изпълня, въпреки че бях най-млад, едва на 20 години. Чико обаче ме е гледал на тренировка как бия дузпи и след като реши така, знаете, че думата на треньора е закон. За съжаление не можах да вкарам, а в 80-ата минута съдията посочи бялата точка и в полза на Левски. Това обаче си бе чиста компенсация, след като по онова време реферите обичаха да компенсират, а и Гибона знаеше как да пада. Емил Спасов реализира и им донесе успеха, но реално двубоят трябваше да стигне до продължения. Ние бяхме подготвени за такъв сценарий, както и за дузпи, тъй като тренирахме такива дни по-рано.

Във втория Ваш мач за трофея с Ботев, отново не успявате да надделеете срещу Левски?

Преди 33 години излязохме срещу тях във Велико Търново. Малко преди това аз играех в Израел, но първенството беше свършило и от Ботев се обърнаха към мен с молба да им помогна. Без да се замислям, си купих билет и се върнах в България. Чико обаче ме остави резерва и ме пусна 6 минути преди края, след като в 4 по-рано Боримиров бе направил 2:1 за тях. За това малко време аз изтървах два гола и въпреки че ги притискахме, не можахме да изравним. Явно не ми е било писано да триумфирам с Ботев в тази надпревара, както и в първенството, в което подла постъпка на Левски ни лиши от заслужена титла. Моята утеха обаче е, че играх за един велик Ботев, за който хората още говорят и си спомнят с носталгия.

Сега има ли фаворит за предстоящия финал?

Не бих казал. Това е само една среща и за трофей, и няма никакво значение кои излизат един срещу друг.

По-голямата класа все пак не дава ли предимство на Лудогорец?

Тук играта ще е на голове, и на малко късмет. Трябва да реализираш ситуациите си, дори да са една или две.

Как се печели един такъв мач?

Предвид това, че един финал се печели, а не се играе, нашите трябва да са мъдри, разумни и концентрирани, и да сведат до минимум грешките, тъй като малките детайли могат да са определящи в такива срещи.

Очаквате ли Лудогорец да напада?

Не вярвам да се хвърлят в атаки, по-скоро ще има едно надлъгване и съперниците ще подходят по-предпазливо и на сигурно, тъй като залогът е огромен. Ние разполагаме с добри изпълнители и се надявам първо да не допуснем гол, както в двете срещи на полуфинала с ЦСКА. Сухата мрежа ще е много важна за нас, тъй като съм сигурен, че напред ще създадем положения, но много важно ще бъде също да сме ефективни и в завършващата фаза.

Ще успее ли Ботев да спре Якуб Пьотровски?

Длъжни сме да го направим, тъй като полякът е барометърът за представянето на Лудогорец. На играч с такива индивидуални качества е нужно да му обърнем по-специално внимание, след като всичко хубаво в играта на противника идва от него.

Като бивш нападател, харесва ли Ви Ботев в атакуващ план тази пролет?

Естествено, че ми харесва. Имаме бързи и експлозивни футболисти в предни позиции и един мислещ и доказан изпълнител около тях. За нас той е подарък от Левски.

Явно визирате Ивелин Попов. Какво влияние може да окаже той върху развоя на срещата?

Ивелин е в състояние да наклони везните към нас във всеки един момент само с едно отиграване, подаване или точен завършващ удар. Той е огромен лидер и покрай него се случват нещата и в съблекалнята, и на терена. Много отбори, които нямат лидери като него, буксуват.

Вярвате ли, че Душан Керкез ще надхитри своя колега и трябва ли да продължи да води Ботев и занапред?

Не се съмнявам, че Душан ще избере печеливша тактика и ще остане само играчите да изпълнят поставените задачи. Относно бъдещето му, ще кажа само, че с него нещата вървят добре за Ботев, но крайната дума ще е на собственика.

Как би се отразила евентуална загуба на Ботев върху представянето му в оставащите три елитни двубоя, в които ще трябва да гони седмото място, за да участва в баража за Лига на конференциите?

Вижте, на мен и през ум не ми минава, че няма да вдигнем Купата, а в първенството няма кой да ни бутне от седмото място.

Какво бихте казали на феновете на Ботев?

Те са номер едно и знам, че тези повече от 15 000 ботевисти, които дойдат на стадион „Васил Левски“ в сряда, ще са 12-ият ни играч. Те ще са и допълнителен бонус за футболистите, които от своя страна трябва да се раздадат двойно за такава вярна и отдадена публика.

Какво е необходимо на „канарчетата“, за се върнат следващия сезон в най-горната част на класирането, където много често са били през годините и където им е мястото?

Ботев е изградил едно основно ядро и играчите са се стиковали помежду си. Остава само да случим и с новите попълнения, за да повишат вътрешната конкуренция на определени постове. С това изрядно финансиране на клуба обаче и завършения стадион, Ботев не трябва да излиза от шестицата, трябва и да се бори да влезе в топ 3 и да играе редовно в Европа.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови