Войн Войнов пред Nostrabet: Левски бие ЦСКА и всичко се забравя

OFFNews 04 април 2024 в 10:36 1081 0

Войн Войнов е знаменито дясно крило на Левски и националния отбор на България, което караше левите защитници да се чувстват неудобно на терена със своята бързина, скоростна техника и неуловими финтове.

Войн има също основна заслуга за три титли на Левски и епични негови победи у нас и в Европа, сред които са и тези над вечния враг.
Именно поредното издание на най-специалния мач у нас между Левски и ЦСКА даде повод на Nostrabet.com да потърси г-н Войнов, за да се върне назад в паметни за него дербита между двата съперника и да разкрие своите очаквания за предстоящото такова.

Г-н Войнов, кой сблъсък между Левски и ЦСКА е останал за първи път в съзнанието Ви?

Без съмнение, когато ги сразихме със 7:2. Тогава играех за юношите на Левски и след мача ни в Пловдив, отидохме направо на „Васил Левски“. ЦСКА беше шампион и с десет национала в състава, и логично го сочеха за безспорен фаворит в срещата. Още във 2-рата минута Петър Жеков, Бог да го прости, ги изведе напред, но после обаче ги смазахме. На почивката вече водехме с 4:1, а през второто полувреме Гунди, Вечна му памет, оформи хеттрика си и резултатът набъбна на 7:1. Минута преди края Цветан Атанасов намали резултата, но не и фиаското, което претърпяха.

Вие сте герой при първия обрат за Левски от 0:2 до 3:2 в дербито. Какво си спомняте от тази среща?

Губехме с 0:2 на почивката и в съблекалнята Валяка Спасов, Лека му пръст, ни чете яко конско. Това обаче ни мотивира още повече, след като знаехме, че не сме по-слаби от тях. Излязохме на терена уверени и след подновяването на играта наложихме превес. Кирчо Миланов и Павката Панов, Бог да ги прости, изравниха, а в последната минута за фаул срещу Миланов отсъдиха дузпа срещу нас. Аз погледнах към пейката и след като треньорът ме посочи, си нагласих топката на бялата точка. Не мога да Ви опиша обаче какво нещо е да биеш дузпа накрая при равен резултат в такъв мач, но силно се надявах краката да не ме предадат. За мое щастие успях да вкарам и спечелихме, а през същия сезон свалихме ЦСКА от върха и станахме шампиони.

Коя друга победа Ви е най-сладка?

След 3:2 следващата есен ги бихме с 4:1. Преди мача обаче имахме много кадрови проблеми и едва събрахме 11 здрави играчи. Дори се наложи да откомандироваме Емил Спасов от Спартак Варна и той излезе титуляр. На терена не им оставихме никакъв шанс и приключихме спора още в 58-ата минута, когато водехме с 4:0, след като Йордан Йорданов – Пиката се разписа два пъти, а Пламен Николов и Ангел Станков по веднъж.

Как се надъхвахте за дербитата?

За такъв мач нямаше нужда от мобилизация, тъй като настройката идваше от само себе си, след като беше въпрос на чест и престиж да надделееш. Спомням си обаче, че преди всяко дерби ни събираха по 2-3 дни на лагери, а на последните тренировки идваха много наши привърженици, за да ни дадат сили.

Как празнувахте победите?

Целият отбор заедно с жените ходехме на ресторант, но по-важно беше усещането след това. По онова време се срещахме два пъти в годината, най-много три, ако се засечем и за Купата, а не както е сега, когато в един месец може да има два такива мача. Така че, след като биехме, ходехме горди и с изправени глави по улиците 6 месеца, и беше удоволствие да си поговорим с всеки наш почитател, който ни спираше.

Има ли фаворит за срещата в неделя?

За мен не, тъй като и двата отбора се намират в добро състояние, ако изключим загубите им в последните срещи.

Кое тогава ще е определящо за крайния резултат?

Такова дерби се печели от този, който издържи на напрежението и остане концентриран през цялото време. Който остави сърцето и душата си на терена, и който се раздаде напълно и в двете фази на играта. Надявам се това да бъде Левски, още повече, че ще имаме и по-голяма подкрепа от трибуните.

Как ще се отрази върху психиката на играчите Левски поражението в Разград?

Не вярвам да им се отрази. Нашите играчи най-малко трябва знаят едно: Биеш ЦСКА и всичко се забравя.

Ще успее ли Вашият бивш възпитаник Николай Костов да вземе първа победа като треньор в дербито?

Ники е силен характер, а и играта му е ясна, така че със сигурност ще подготви правилна стратегия. Оттам нататък вече зависи доколкото играчите ще изпълнят поставените задачи.

Ще липсва ли наказания Марин Петков на Левски?

За съжаление, да. Той е най-добрият ни играч тази пролет и голмайстор с 5 гола в 7 мача, и показва категорично, че незаслужено е бил пренебрегван допреди година, когато беше титуляр в националния, а при нас резерва. В негово отсъствие обаче очаквам единият измежду Евертон и Лима да изригне, а защо не и двамата.

Как ще коментирате думите на тези, които казват: Какво дерби е това с толкова чужденци в двата състава?

Вижте, от една страна чужденците наистина не знаят какъв е зарядът на този мач и какво означава да го спечелиш. За тях това ще е просто един мач, в който ще опитат да си свършат професионално своята работа. Но, след като във всички страни се разчита масово на чужденци, трябва да приемем тази реалност и да живеем с настоящето, а не със спомените. Ще кажа само, че моето желание е, когато легионери играят в Левски, да са по-добри от българските играчи и да не спират развитието на сините кадри. Виждате, че в момента чужденците не пречат на Пламен Андреев, Патрик-Габриел Галчев, Асен Митков и Марин Петков израстват. Дано така да бъде и занапред.

Ще играе ли Левски в Европа това лято?

За мен е вън от съмнение, че ще го направи, само не знам дали ще се наложи да минем през бараж или ще се класираме директно за Лига на конференциите.

Какво бихте казали на феновете на „сините“?

Те са най-великите, и го показаха за пореден път с подкрепата си към футболистите през цялото време в Разград, въпреки лошия за нас развой на мача. Нека феновете ни знаят, че Левски върви по правия път във футбола и скоро ще се върне там, където му е мястото – на върха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки