Бивши партийни лидери ще могат да влизат в ръководството на БНБ

НС прие на второ четене промени в Закона за Българската народна банка, нужни за влизане в еврозоната. Дата за влизане не е зададена

Ружа Райчева 01 февруари 2024 в 13:58 1540 0

Евро, БНБ

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Евро, БНБ

След над тричасов дебат Народното събрание гласува на второ четене промени в Закона за Българската народна банка, нужни за влизането ни в еврозоната. Бивши партийни лидери ще могат да влизат в ръководството на банката. Нормативните промени ще влязат в сила, когато примем еврото. 

Сегашната целева дата на финансовото министерство за присъединяване към еврозоната е 1 януари 2025 г. 

Със законовите промени се урежда статутът на еврото като парична единица и се определя дизайнът на българските евромонети. Конкурсът на Министерството на образованието за дизайна на логото на слогана "Единственото е сила" бе спечелен от 24-годишния преподвател Георги Георгиев

Регламентира се пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждане на евробанкноти и евромонети.

Щом влезем в еврозоната, контролът върху търговските банки вече няма да се осъществява само от БНБ, но и от Европейската централна банка (ЕЦБ). БНБ също ще може да управлява чужди активи - на ЕЦБ, централни банки извън европейската система, международни организации, държавни институции и фондове.

След като влезем в еврозоната, държавата ще дължи на ЕЦБ валутни резерви, които към момента възлизат на 900 млн. лв. Според вносителите от Министерския съвет тези пари не бива да се разглеждат като разход, а като вземане на БНБ от ЕЦБ, което ще бъде счетоводно отразено.

Не се предвиждат промени при избора и числеността на Управителен съвет на БНБ. Запазва се съществуването на трите основни управления в БНБ - "Емисионно", "Банково" и "Банков надзор". 

При гласуването на законопроекта на второ четене в бюджетната комисия народните представители отхвърлиха искането членовете на управителния съвет (УС) на БНБ да не са участвали в ръководството на политически партии в последните пет години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки