Държавата ще трябва да се разплаща с фирмите до 30 дни

17 октомври 2012 в 16:47 1963 1

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Държавата ще е длъжна да се разплаща с фирмите до 30 дни. Това предвиждат промени в Търговския закон, които бяха приети от парламента на първо четене.

Досега нямаше изрично определен срок за разплащане между държавата и фирмите. Той ще важи и за междуфирмените задължения, но само ако страните не са се договорили за друго. 

30-дневният срок започва да тече от момента на получаване на фактурата. Ако денят на получаване не може да бъде установен, срокът започва да тече от деня на получаване на стоката или услугата.

След този срок фирмата предоставила стоката или услугата ще има право на лихви върху забавената сума, както и на обезщетение в размер на 80 лв. за разноските за събиране на вземането. 

По данни на финансовото министерство държавата и общините дължат над 326 млн. лв. на фирмите само зъ първите 6 месеца на годината. По-голям длъжник са общините с неразплатени над 180 млн. лв.

Кредиторът може да търси разноски и обезщетение за вреди и в по-висок размер според общите правила.

Забавените плащания се отразяват на конкурентоспособността на дружествата, особено на малките и средните предприятия, пише в мотивите на правителството за промени в Търговския закон.

Депутати от ГЕРБ пък внесоха предложения за промени в същия закон срещу измамите чрез обявяване в несъстоятелност със задна дата и фалшив документ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови