ДКЕВР намали цената на тока от 1 януари

OFFNews 30 декември 2013 в 19:01 3738 4

 Нощната тарифа поевтинява с приблизително 10 %. Снимка: sxc.hu

Снимка Нощната тарифа поевтинява с приблизително 10 %. Снимка: sxc.hu

Нощната тарифа поевтинява с приблизително 10 %. Снимка: sxc.hu

След закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) взе окончателно решение за намаление на цените на тока от 1 януари.

Днешното решение на ДКЕВР е съобразно предварително обявеното намерение на комисията дневната тарифа да бъде намалена с 1 %, а нощната - с 10 %.

Намалението на дневната тарифа варира в малки граници за трите електроразпределителни дружества - при ЧЕЗ то е 0,9 %, при Енерго-Про - 0,8 %, а при ЕВН - 1,5 процента. Нощната тарифа поевтинява за всички с приблизително 10 %.

За да бъде постигнато новото намаление на цените, ДКЕВР "свива" технологичните разходи на трите дружества с 2 процента и те стават 8 процента за ЧЕЗ и ЕВН и 9 процента - за Енерго-Про.

Заради новите цени на тока се очаква януарските фактури да съдържат две стойности на консумираната електроенергия - по стари и по нови цени, съобщава БНР.

За малкия бизнес и домакинствата средното понижение ще е с около 1,5 - 2 %.

Заради промяната на цените в последния момент трите електроразпределителни дружества са ангажирали извънредно допълнително инкасатори, за да отчетат всички битови електромери. Опасенията им са, че няма да успеят да ги засекат до утре в полунощ, съобщава БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews