Казусът ''Български пощи'' държан година ''на трупчета''

Една година, откакто е отпуснат заем за оздравяване, а не е направено нищо - констатира Асен Василев. Сега загубата е 72 милиона. Ще бъде ли спасено дружеството?

OFFNews 10 юли 2023 в 12:04 4038 7

Заседание на Министерския съвет.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Заседание на Министерския съвет.

"Български пощи" са в много тежко финансово състояние. В момента загубата е около 72 милиона лева. Въпреки отпуснатите преди година 50 милиона лева заем за оздравяване на дружеството не е предприето нищо. Заемът не е бил ползван.

Този въпрос коментират по време на заседанието на Министерския съвет миналата сряда министърът на транспорта Георги Гвоздейков, на финансите Асен Василев и премиерът Николай Денков, става ясно от стенограмата. Една от точките в дневния ред е гласуване на проект на постановление за одобряване на допълнителни плащания по бюджета на транспортното министерство за предоставяне на заем на "Български пощи", проект на решение за определяне условията за предоставянето му и гласуване на договора между министерството и дружеството за предоставянето на парите.

"Малко тъжна история е. Ще се опитам да ви разкажа какво се случва" - започва Гвоздейков при представянето на точката.

"Български пощи“ ЕАД са в много тежко финансово състояние и към момента загубата е около 72 милиона лева, и на всичко отгоре – с отрицателен капитал. Взети са мерки за получаване на държавна помощ в размер на 50 милиона лева, като за целта е изпратено искане до ЕК за нотификация. Помощта е нотифицирана, като предстои да се изработи оздравителен план, който ще даде насоки за укрепване на дружеството и по някакъв начин да започне да се възстановява колкото и трудно да е това.

В крайна сметка тези 50 милиона няма да бъдат достатъчни за възстановяване на дружеството като цяло. Състоянието му ще бъде основата, от която можем да тръгнем и да извървим целия дълъг път докато намерим подхода и методите да накараме това дружество да работи и да дойде момента, в който то да бъде на печалба и никога да не се повтаря повече това състояние.

В момента екипът е съсредоточен със задача именно върху това, работим за стратегия, визия, какви други услуги могат да бъдат предоставени, защото знаете, че то изпълнява трите услуги от общ икономически интерес, това са универсалната пощенска услуга, изплащането на пенсиите по пощенските станции на територията на цялата страна и разпространение на периодични печатни издания.

Тези 50 милиона ще бъдат разходени по строго определени пера и искам да поема тук ангажимента пред вас и да ви кажа, че всеки един лев от тези 50 милиона ще се харчат само и единствено с мое разрешение, защото е много опасно да предоставим този финансов ресурс отново на борда и да се харчи безконтролно, тъй като, пак казвам – тези пари няма да решат проблема и трябва да се отнасяме много внимателно и задачата ни от тук нататък е много тежка", признава министърът на транспорта.

Намесва се Асен Василев, за да даде "малко контекст" по точката.

"Този заем беше одобрен с актуализацията на бюджета юли месец миналата година. Една година той не е бил ползван. Съответно не е извършена нито една от дейностите по преструктуриране на база, на което този заем беше заявен и включен в проекта на бюджет. Имаше оздравителен план към юли месец миналата година, който включваше пощите да станат точка за достъп до всякакви видове държавни услуги, които държавата предоставя и т.нар. обслужване на едно гише да се случи там, където имаме пощи, което е най-разпространената мрежа, която държавата има в цялата страна. Това не изискваше някакви космически усилия, просто да се обучи персоналът и да му се предостави софтуерно и компютърно оборудване, така че да може да извършва въпросните услуги, особено там, където те са налични онлайн, но възрастните хора не могат да ги ползват онлайн, пощенските служители могат да опосредстват този процес. Съответно част от таксите, които държавата събира по всички тези услуги, да отиват при пощите и така хем да се свърши добра работа, хем да има достъп възрастното население до услуги, без да трябва да пътува и да се реди на опашки по гишета, които ги няма навсякъде, хем и да започне оздравяването на пощите. Една година по-късно, доколкото разбирам, нищо от това не се е случило, Радвам се, че все пак се стига най-накрая до усвояването на този заем, който е предвиден с актуализацията на бюджета. Силно се надявам все още тези дейности да могат да се случат и това да не е прекалено закъснял процес", казва той.

Премиерът пита какъв ще бъде периодът за подготовката на този план за оздравяване и Гвоздейков отвръща, че ЕК дава 6 месеца. Той уверява министър-председателя, че министерството има капацитет да реши проблемите и няма да му е необходима помощта на други министерства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

7

случайно прочетох

10.07 2023 в 15:05

"Това не изискваше някакви космически усилия, просто да се обучи персоналът ..."

Първо трябва да се провери кой от персонала става за тази работа.Обявява се конкурс. Решава се. Лелките, които се справят да останат. Калинките да си вървят.

4638

6

Того

10.07 2023 в 14:24

Руzия е в основата на българските неволи.

12078

5

edin slep

10.07 2023 в 14:05

Е, те пощите бяха геройски убити преди 15 години като им взеха универсалната пощенска услуга и започна възхода на частните пощи с всички пратки. Спиди и Еконт си платиха за специален закон, който уби пощите.

И уж щеше да е за кратко, да има някаква здравословна конкуренция, но така и си остана.

Пощите лесно могат да се съживят с една хубава финансова инжекция, обучение на персонала, лустросване на сградите. Те все още имат страхотна мрежа в страната, покриват и села.

Нищо не пречи да се наемат офиси, както правят Спиди и Еконт и да се конкурират.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков